Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: MATHIAS BERGELD

Bosko Orovic om Utsiktens cupkaos: ”Under bältet”

Utsikten kvalificerade sig för Svenska cupens gruppspel efter att ha besegrat Norrby under torsdagen. Men nu kan laget kan dock tvingas till omspel – efter domaren inte låtit motståndarlaget genomföra ett byte.
– Det säger mer om deras sätt att se på fotboll. Att försöka vinna en skrivbordsseger, säger Utsiktens sportchef Bosko Orovic.

Under torsdagen möttes Utsikten och Norrby i kvalificeringsrundan till Svenska cupens gruppspel.

Det var mållöst efter full tid, och matchen gick till förlängning. I förlängningen gjorde Utsikten matchens enda mål, och gick därmed vinnande ur striden.

– Jag upplevde matchen på ett bra sätt. Vi vilade ett par spelare, och våra spelare som spelat mindre gjorde en fantastiskt bra match, säger Utsiktens sportchef Bosko Orovic.

Nu kan Utsikten dock tvingas till omspel. Detta efter Norrby inte fått genomföra ett byte efter Utsiktens ledningsmål i förlängningen, vilket Borås Tidning var först med att rapportera om.

Enligt tidningen meddelade den assisterande domaren att lagen endast fick genomföra ett byte under förlängningen. Norrby satte sig dock emot detta, då de endast hade genomfört två byten under matchens första 90 minuter.

Norrby ska lämna in protest

Enligt BT ska Norrbys sportchef, Lasse Nilsson, ha plockat fram Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser och visat för domare Bojan Pandzic.

Dessa lyder:

"Om en match går till förlängning har vardera lag rätt att i förlängningen byta in en fjärde ersättare, oavsett hur många ersättare laget bytt in under ordinarie tid".

Norrby fick dock inget gehör – och ska därför lämna in en protest där man vill ha ett omspel.

– Vi har redan börjat skriva en överklagan, säger Nilsson till Borås Tidning.

Utsikten och Orovic uppskattar inte händelseförloppet.

– Om man tittar på det rent krasst, så bedömer jag också utifrån tävlingsbestämmelserna att Norrby kanske har rätt i sak. Så som regeln är skriven tolkade jag det först också som att man bara får göra ett byte i förlängningen. Jag förstår domarna i deras agerande. Men det känns lite under bältet när det är tre minuter kvar och Norrby vill göra ett byte efter att vi gjort mål, att då ska söka omspel. Det säger mer om deras sätt att se på fotboll. Att försöka vinna en skrivbordsseger, säger han.

– Det är tre minuter kvar, så om det ska vara rättvist har vi inga problem med att spela om tre minuter. Då utgår jag från att förbundet beslutar att det är de sista tre minuterna som ska spelas om, säger han.

Hur skulle ni se på saken om det blir ett omspel?

– Det skulle vara oerhört konstigt med tanke på hur sent allting skedde. Vi har inte gjort något fel i Utsikten, och det är viktigt att poängtera det, säger Orovic.

”Beklämmande”

Orovic anser inte att Utsikten ska straffas för att domarna inte följt reglerna.

– Man blir straffade titt som tätt när domare missar offside eller dömer ut straffar som inte är straffar, och då händer ingenting. Det är tre minuter kvar, och om detta skulle leda till ett omspel skulle det vara beklämmande, säger han.

Problematiken kan härstamma från att antalet byten i svenska cupen skiljer sig från det ordinarie seriespelet.

– Jag tycker att det är dåligt. Vad ska jag säga? Jag tycker att det hade varit enkelt att bestämma sig för fem byten nu under corona, och sen kör vi det överallt. Då blir det inga diskussioner, säger Orovic.

Svenska Fotbollförbundets tävlingskommittés ordförande Christer Gustafsson om situationen till Fotbollskanalen:

– Jag vill inte spekulera, men det går inte att utesluta omspel, om det blir ett ärende så att säga. Det är väldigt öppet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.