Bortom sorg och mörker – ser en ljus landslagsframtid

EM är över för svensk del – men bortom sorg och mörker finns hopp om en ljus landslagsframtid.
– De unga spelarna som har kommit fram och tagit för sig under det senaste ett, två åren lyser extremt starkt, säger lagkapten Sebastian Larsson som själv sannolikt har gjort sin sista landskamp.

ANNONS
|

Det svenska EM-äventyret stannade i åttondelsfinal.

Den svenska EM-drömmen är död.

Allting tog slut i Glasgow när Sverige efter stort förlängningsdrama förlorade med 1–2 mot Ukraina på Hampden Park.

Trots besvikelsen, mörkret och sorgen i stunden finns det dock en stor tro i det blågula lägret på att det väntar ljusa tider för Sverige.

LÄS MER:Det svider, det blöder, det skriker och ekar – det var inte så här det skulle sluta

Lagkapten Sebastian Larsson, 36, som själv tidigare har varit inne på att mästerskapet sannolikt blir det sista han gör i landslagets tjänst, är i alla fall säker på att det kommer finnas stora saker att glädjas åt framöver svensk del.

– Som jag har uttryckt under längre tid så ser jag väldigt ljust på landslagets framtid. De unga spelarna som har kommit fram och tagit för sig under det senaste ett, två åren lyser extremt starkt. Vi har en sådan som Emil (Forsberg) som har lyst hela mästerskapet. Robin (Olsen) där bakom. Tryggheten i ”Vigge” (Victor Nilsson Lindelöf). Jag har också sagt att möjligheten att spela på olika sätt känns ljusare inför framtiden än vad det kanske har gjort på länge. Jag har ingen tvekan kring att vi kommer få följa Sveriges framgångar i mästerskap framöver.

ANNONS

Andersson ser en ljus framtid: ”Övertygad”

Förbundskapten Janne Andersson är inne på samma linje.

– Jag är övertygad om att framtiden är ljus för det här landslaget. Vi kommer att ta nya tag och hoppa på det här igen.

LÄS MER:Så bra var de svenska spelarna mot Ukraina

Alexander Isak och Dejan Kulusevski, som båda har tagit för sig under sommarens EM, är två av spelarna Andersson ser stor potential i.

– Vi har två spännande och bra forwards i Dejan och Alexander som har en del utveckling i sig men som redan gör det väldigt bra.

Han fortsätter:

– Det finns flera spelare som är på gång. Mattias Svanberg, exempelvis. Jens Cajuste, som också är en ung spelare. Jordan Larsson, som inte är lika ung som Cajuste men som är ung här i landslaget. Så visst kommer det nya spelare. Det är jag inte orolig för, att vi ska kunna ha ett slagkraftigt landslag även framöver.

Janne Andersson.
Janne Andersson. Bild: JOEL MARKLUND

LÄS MER:Gary Lineker rasar efter Marcus Danielsons utvisning

Larsson lär sluta i landslaget

Om veteran Sebastian Larsson är med på det framtida landslagets resa återstår att se. Högst troligt är han det inte, även om han på tisdagskvällen inte ville lämna definitivt besked.

– Det är väl mycket som tyder på det. Som jag har sagt genom hela min karriär så har jag aldrig varit för att sätta definitiva slutdatum för något. Men det vore väl ingen vild gissning …

ANNONS

Vad kommer du sakna mest – om det var din sista landskamp?

– Det är svårt att hantera alla tankar nu. Jag måste få lite distans till allt för att kunna säga mer exakt hur allt blir och känns.

LÄS MER:Sveriges EM över – föll efter förlängningsdrama

Vad har det betytt att vara lagkapten?

– Det har betytt snudd på så mycket som saker och ting kan betyda i den här sporten. En stolthet som är svår att beskriva. Jag letar efter bättre ord … Det är få saker som kan betyda lika mycket.

ANNONS