Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För Bojan Pandzic och hans domarkollegor handlar det, precis som för spelarna, att försöka hålla modet och framförallt formen uppe – trots den uppskjutna säsongsstarten. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM
För Bojan Pandzic och hans domarkollegor handlar det, precis som för spelarna, att försöka hålla modet och framförallt formen uppe – trots den uppskjutna säsongsstarten. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

Bojan Pandzic om domarnas situation under uppehållet

Inte en enda match i kalendern.
Men förbundets heltidsdomare ligger inte på latsidan under det rekordlånga uppehållet i svensk fotboll.
– Vi lär alla vara otroligt vältränade när vi väl får komma igång, säger Bojan Pandzic.

Det skulle ha varit svensk fotbolls stora högtid. I stället står arenorna runt om i landet tomma första helgen i april.

Under coronavirusets framfart har idrottsvärlden i stort sett helt satts på paus.

I svensk fotboll just nu: Inga cupmatcher, inga långväga träningsmatcher, ingen allsvensk premiär.

Allt är inställt.

Klubbar, spelare och tränare berörs.

Domarna är förstås inget undantag.

– Det är ingen som hade planerat eller kunnat drömma om det här mardrömsscenariot som har blivit för i stort sett hela världen, säger Bojan Pandzic.

Det är ett par dagar innan det som skulle ha varit premiärhelgen för årets allsvenska. Göteborgaren skulle, precis som förbundets övriga heltidsanställda domare och ett gäng rättskipare till, ha fått vara med och blåst igång säsongen.

Men 2020 blev som alla vet inget vanligt år.

– Man hade tränat, haft en riktig försäsong. Jag hann själv med två träningsmatcher, och en cupmatch i Stockholm. Sedan dog det bara.

Hoppas undvika permitteringar

Det finns inte en enda match inplanerad i kalendern de närmaste månaderna. Så vad gör en domare som inte har någonting att döma?

– Det handlar mycket om träning, om att bibehålla och utveckla. Det har blivit mycket intervallträning. Långa och korta löpningar. Vissa kör hårt på gymmet, jag kör det hemifrån som det är nu.

Domarna har en fyscoach som noga övervakar deras fysiska status. De får inte säcka ihop bara för att matcherna inte rullar på som vanligt utan här handlar det om att hålla form och vara redo. Dessutom ges det nu, mer än någonsin, utrymme för analys och utvärdering av det som har varit.

– Alla vi domare har ett program där olika klipp skickas ut på viktiga beslut som har tagits, det sitter vi och vevar och tittar på mycket nu, säger Pandzic.

Vanligtvis brukar proffsdomarna utöver träning och att döma matcher också åka runt och föreläsa samt hjälpa till med att rekrytera och scouta nya domare i de lägre serierna.

Men också allt det där är stoppat.

Med tanke på hur flera klubbar har agerat gällande personal, där både spelare, ledare och kansli på flera har permitterats låter det inte orimligt att också domarna skulle kunna gå samma väg. Än så länge är det dock inget som har varit på tapeten, enligt Pandzic.

– Det är Svenska fotbollförbundet som har den bollen. Hur de gör eller när de väljer att göra något, det är upp till dem. Vi väntar. Precis som alla andra. Man hoppas att det ska bli bättre så att man slipper göra de här drastiska ändringarna som har blivit för många.

Ekonomiskt, vad innebär det för dig att det inte har blivit några matcher?

– Varje match är betald. 30 omgångar innebär 30 matcher, men det har inte börjat än, så det är inget som påverkat. Vi som är anställda av förbundet har en månadslön, det är det som är tanken med att vi är heltidsdomare. Att vi ska ha den tryggheten och kunna lägga ner tid, utvecklas, bli bättre och få träna och förbereda oss. Jag hade önskat att vi alla domare hade den möjligheten.

Tror inte på start i juni

Vilken match han skulle ha dömt den här premiärhelgen vet inte Pandzic, men att det är ledsamt att det inte blir något av det hela sticker han inte under stol med, även om han är noga med att påpeka att fotbollen såklart inte är det viktigaste i dessa tider.

– Just premiären är speciell. Det är den första av 30 omgångar, du träffar alla spelare, kollegor och tränare. Vi är som en stor familj. Även om de är mindre nöjda med en ibland så finns det något där. Sedan finns det några som går miste om Europa League och Champions League den här våren också, (Andreas) Ekberg har varit med på sistone, som också försvinner. Det blir en stor saknad på olika plan.

Preliminärt är tanken att allsvenskan ska kicka igång i juni. Bojan Pandzic tror det dröjer längre än så innan han får blåsa igång en allsvensk match igen.

– Min magkänsla säger juli eller augusti. Det måste gå ett tag efter att sista fallet är konstaterat. Då måste man säkert vänta någon månad innan man vågar släppa upp stora folksamlingar. Usch, vilket beslut de har att ta de som sitter högst upp.

Han avslutar:

– Vi får ha tålamod. Det här blir i alla fall den längsta försäsongen någonsin som vi har varit med om, både spelare och domare. Vi lär alla vara otroligt vältränade när vi väl kommer igång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.