Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais jublar efter ledningsmålet.  Bild: AXEL BOBERG
Gais jublar efter ledningsmålet. Bild: AXEL BOBERG

Blytung seger för Gais – närmare säkrat kontrakt

Gais tog en blytung skalp i superettan borta mot Jönköpings Södra på söndagskvällen. Och nu är avståndet till negativ kvalplats fem poäng. Tre matcher återstår.
– Vi kan inte gå ned oss nu, inte ens en procent. Istället ska vi successivt bli ännu bättre, säger Gais tränare Patrik Ingelsten.

Gais hade inför matchen bara släppt in tre mål på sex matcher, å andra sidan hade laget bara gjort fem mål framåt under samma period. Mot Jönköpings Södra skapades länge inte mycket, men tillräckligt, skulle det visa sig.

– I första halvlek var vi lite passiva i presspelet med mittfält och backlinje, hyfsat okej med anfallstrion. De hade en jättechans, där Edin (Hamidovic) missade bollen. Sedan var de nära några gånger. I andra hade vi ett presspel som bet, vi blev inte så långa och var bättre än J-Södra, tyckte Gais tränare Patrik Ingelsten.

1–0 kom efter 54 minuter. Högermittfältaren Netinho skickade iväg ett inlägg mot första stolpen som nickskarvades av irländaren Aaron Drinan och distinkt trycktes in av August Wängberg.

Wängberg, till dagen vänstermittfältare, gjorde därmed sitt andra mål för säsongen.

LÄS MER: "Ännu ett fall framåt – för tidigt att ropa hej"

Slog in sin egen retu

Gais utökade ledningen till 2-0 genom Paulo Marcelo i den 80:e minuten. I förra omgången missade brassen en straff. Nu gjorde han det igen – skottet träffade ribban – men han slog in sin egen retur efter att bollen först tagit på målvakten Frank Pettersson.

Gais gick mot en säker seger.

Då fick Jönköpings Södra straff.

Jakob Orlov krockade med Gais målvakt Marko Johansson inne i straffområdet och domaren Robert Daradic tvekade inte.

Reprisbilderna visade dock att Johansson var först på bollen och att straffen var felaktigt dömd. Alexander Jallow gjorde dock inget misstag från elva meter och kunde reducera till 1-2.

– Vi borde haft 3-0 istället för 2-1, det var en väldigt märkligt dömd straff. Vi gör en stabil insats igen, ruskigt imponerande att göra det för tredje matchen i rad, sade Patrik Ingelsten.

I andra halvlek blev Netinho först varnad en gång och alldeles i slutet ytterligare en gång. Därmed blev brassen utvisad och Jönköpings slutforcering tilltog.

Elias Gustafson hoppade in för J-Södra

Smålänningarna lyckades dock inte göra något mer mål och Gais tog en blytung trepoängare på Stadsparksvallen.

– Både vi ledare och spelare känner att vi är på väg. Vi gör det tillsammans, nu gjorde vi två mål i dag men kunde lika gärna ha gjort två till, sade Patrik Ingelsten.

För Gais återstår efter uppehållet matcher mot Varberg, Västerås och Trelleborg. Chansen att även nästa år spela i superettan har ökat. Avståndet till Frej på negativ kvalplats är fem poäng, ned till BP och Öster på nedflyttningsplats är det åtta poäng.

– Vi kan inte dippa någonstans nu. Vi kan inte gå ned oss nu, inte ens en procent. Istället ska vi successivt bli ännu lite bättre, avslutade Gaistränaren.

För Jönköpings Södra kom tidigare Lindomespelaren Elias Gustafson in i andra halvlek. Elias som är bror till tidigare Häckenspelarna Simon och Samuel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.