Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BK Häckens Alexander Söderlund jublar efter 1–0-målet mot Helsingborgs IF. Bild: MICHAEL ERICHSEN
BK Häckens Alexander Söderlund jublar efter 1–0-målet mot Helsingborgs IF. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Blev stor Häcken-hjälte – i första allsvenska matchen

Först levererade Alexander Söderlund en kaxig halvtidsintervju.
"Bara vi kan lägga någon boll på bortre så kan de aldrig stoppa mig".
Sedan gick BK Häcken-anfallaren ut och sänkte Helsingborgs IF – i sin allsvenska debut.
– Jag är inte i toppform än, men sakta men säkert hoppas jag att "Super-Söder" ska komma fram, säger han.

Jumbon Helsingborgs IF med 0–7 i målskillnad. Jumbon Helsingborgs IF med mängder av skador. Mot det motståndet skulle väl ändå BK Häcken lyckas ta säsongens första seger?

Jodå. Alexander Söderlund blev hjälte efter ett mål i matchminut 60.

1–0. Det slutade så. Efter tre raka oavgjorda matcher var segern mer än välbehövlig för de gulsvarta.

– Det var positivt och vi var mycket bättre än vad vi var i de tidigare matcherna. Det tar vi med oss. Det är klart att vi kan vara bättre än alla faser i spelet, jag skulle önska att vi kunde komma till fler chanser. Vi har mycket av spelet. Men det blir förhoppningsvis bättre och bättre under säsongen, konstaterar Alexander Söderlund.

Matchen i sig då? Den första delen av första halvlek tillhörde Häcken. Även om det faktiskt var Helsingborg som hade den första riktigt farliga målchansen. I den nionde matchminuten vände pigge Alex Timossi Andersson runt och avslutade lågt – i stolpen.

Men sedan, Häcken.

Daleho Irandust var nära att prickskjuta in 1–0 efter att bortamålvakten Anders Lindegaard hade varit ute och nickat undan en långboll. Skottet gick dock precis utanför.

Ett par minuter senare fick Häcken frispark nästan precis vid straffområdeslinjen. Det var ett utmärkt läge. Erik Friberg var sugen, Adam Andersson och Joona Toivio likaså. Det blev Friberg. Över muren och ... i ribban.

"Come on boys, we are better than this!", hördes från HIF-försvaret.

Mm. Eller?

I den 21:e matchminuten gav de Häcken ett nytt frisparksläge. Nu var det Joona Toivios tur att skjuta. Bättre lycka då? Nepp. Bollen ven en bra bit över Anders Lindegaards mål.

Efter det blev det målchansfattigt en stund. Men inte händelsefattigt.

Den som ville kunde roa sig med att lyssna på Olof Mellbergs ständiga rop och uppgivna gester mot Mix Diskerud. "Varför visar du inte dig i mitten så att vi kan vända spelet?". Typ.

Häcken bytte defensivt – och säkrade segern

Det gick också att följa de böljande bollbytena. Eller hoppas på några av de offensiva försök som gjordes. Helsingborg testade en frisparksvariant. Den misslyckades. Samma sak gällde med Brandur Olsens avslut från distans.

Det var 0–0 i paus. Illa för båda lagen egentligen med tanke på det pressade läget i tabellen.

– Jag hoppas att det blir en målrik andra halvlek. Vi har haft lite otur, men jag är nöjd med att vi spelar bättre än i de andra matcherna. Det kommer gå bra, konstaterade Alexander Söderlund i Dplays halvtidsintervju.

Anfallaren, som gjorde sin första allsvenska insats för Häcken, hade dessutom segerreceptet klart för sig.

– Bara vi kan lägga någon boll på bortre så kan de aldrig stoppa mig. De har inte så långa försvarare heller.

Kaxigt. Men det skulle ju visa sig att Alexander Söderlund fick rätt. Delvis i alla fall.

I den 60:e matchminuten kom nämligen 1–0. Och det var Söderlund som noterades för målet.

Det kanske inte riktigt var en boll på bortre, men väl ett inspel som studsade och landade rätt – alltså vid Söderlunds högerfot. Anfallaren drog till och hittade nätet. 1–0. Söderlunds första allsvenska mål – i första allsvenska matchen.

– Det var lite turligt kan man säga. Ett inlägg som studsade bort och tur för mig stod jag på rätt plats. Det var skönt såklart att göra mål och hjälpa till, säger Söderlund.

Med tanke på halvtidsintervjun i Dplay, sa du till dina medspelare att skicka in fler bollar i straffområdet?

– Jag sa att vi får försöka få in bollen i straffområdet för det är där man har de bästa chanserna att göra mål. Få in bollen i boxen och kriga lite. Det tar tid att få relationerna att sitta.

Några fler mål blev det inte därefter. Häcken bytte defensivt, säkrade hem 1–0-resultatet och tog säsongens första seger.

Den var tung.

Kanske kan den också få Häcken att lyfta ännu mer?

– Jag hoppas det. Vi hade stor framgång i spelet i dag jämfört med de tidigare matcherna. Det är bara köra så tror jag att det kan bli en bra säsong för oss, säger Söderlund.

Var det ”Super-Söder” som visade sig nu?

– Haha! Nej, inte än. Jag är inte i toppform än, men sakta men säkert hoppas jag att "Super-Söder" ska komma fram. Det är klart att det här var ett bra steg på vägen.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Adam Andersson – Gustav Berggren, Erik Friberg (Alexander Faltsetas, 75) – Ahmed Yasin (Ali Youssef, 94), Daleho Irandust (Jasse Tuominen, 65), Leo Bengtsson (Leonard Zuta, 75) – Alexander Söderlund (Adnan Maric, 75)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.