Blek insats av Blåvitt – kvalplatsen närmar sig

|

Det blev ett kortsiktigt lyft för IFK Göteborg efter att Jörgen Lennartsson fick sparken och Alf Westerberg ersatte. Men efter ett par fina resultat har poängtappen avlöst varandra för Blåvitt.

Sedan segern borta mot Elfsborg, 14 augusti, har det blivit fem raka utan vinst för Blåvitt – tre kryss och två förluster.

Mot bottenlaget AFC saknades flera spelare för Blåvitt vilket gjorde att Kristoffer Da Graca blev högerback, Mix Diskerud in centralt på mittfältet, Patrik Karlsson Lagemyr tog över högermittfältet och Mikael Boman bänkades till förmån för Elias Omarsson.

– Det känns som att det är dags för det. Han har jobbat på bra. Det är en snabb spelare som kan ge en annan dimension i vårt anfallsspel, sa Alf Westerberg till C More inför avsparken.

Väl i den första halvleken var det klar fördel för AFC. I paus hade laget 62 procent i bollinnehav och 6–2 i skott på mål.

I den första halvleken var Pontus Dahlberg bäst i Blåvitt och målvakten visade tydligt mot lagkamraterna när han tyckte att försvarsspelet var för dåligt.

– Vi är inte jättebra. Vi får inte fart på passningsspelet, vi har några bra sekvenser och hittar ytor som är fria. Men vi måste komma runt på kanterna. AFC är duktiga och har mycket boll och vi är inte riktigt där, säger Hysén och fortsätter.

– Vi har två kreativa killar på kanterna som ska ha mycket boll. Men vi är slarviga.

I den andra halvleken fick Blåvitt drömläge att ta ledningen. Hysén vann bollen, hittade Sören Rieks som serverade Elias Omarsson öppet mål men islänningen missade.

– Mycket bättre läge än så kan man inte få. Var det årets värsta miss i allsvenskan, utbrister C More-kommentatorn Mats Larsson.

Det blev inte direkt bättre efter det utan kvalitén fortsatte bli sämre och sämre och ilskan hos Alf Westerberg på bänken bara växte. Efter ännu ett missförstånd på offensiv planhalva bjöd Westerberg på ett hopp som hade kvalat in på SM i höjdhopp.

Tillslut skulle AFC ta ledningen och gjorde det genom Chidi Omeje som med det blev matchens enda målskytt. Efter poängtappet, det andra mot AFC den här säsongen, är Blåvitt nu elva i den allsvenska tabellen. Med fem omgångar kvar har laget endast sju poäng ned till kval ut ur allsvenskan.