Blåvitt tappade segern i första matchen utan Stahre

På ett snorkallt Valhalla IP avslutade IFK Göteborg en stormig vecka.
Efter cupfiaskot såg Blåvitt ut att få revansch – men i slutminuterna tappade man segern mot IFK Mariehamn i den första matchen utan Mikael Stahre.
– Vi är väldigt besvikna över resultatet, säger tränare William Lundin.

ANNONS
|

IFK Göteborg har haft en allt annat än harmonisk vecka. Det började med 4–0-haveriet mot IFK Norrköping och det definitiva uttåget ur svenska cupen. Detta följdes sedan av onsdagens besked om att tränare Mikael Stahre fått sparken med mindre än en månad kvar till den allsvenska premiären. Nu skulle den avslutas i minusgraderna på Valhalla IP med en träningsmatch mot åländska IFK Mariehamn.

Det innebar att tränarduon William Lundin och Alex Tengryd, Stahres ersättare, fick leda laget för första gången.

– Det är givetvis ett ärofyllt uppdrag att få leda laget tillsammans med Alex. Det var det vi sa när vi fick frågan, att vi ska försöka leda laget framåt tillsvidare, säger Lundin.

ANNONS

Hur var det att stå där vid bänken med detta ansvar?

– Enda skillnaden är att man är mer aktiv och coachar mer aktivt. Sedan är det klart, det var Valhalla och inte så mycket folk på plats, det blir inte den inramning som det kanske blir framöver. Men lite skillnad blir det.

Duon fick en smakstart.

Efter att man anfallit framgångsrikt längs med kanterna flera gånger kom utdelningen med kvarten spelad. Emil Salomonsson dundrade ned för högerflanken och spelade in en låg boll stenhårt i boxen. Där mötte Hussein Carneil passningen med spänd vrist – 1–0.

– Vi hade ett kollektivt träningspass – och tränade på anfallsspel och att få ut bollarna på kanterna. På det sättet gör vi ett väldigt fint mål, säger Lundin.

Räddades av ribban

När IFK fortsatte gå till attack blev det inte sällan farligt, dessvärre slutade anfallen uppstå med samma frekvens ju längre den första halvleken led. Man blev slarviga i passningsspelet, vissa bolltouch andades fortfarande försäsong lång väg.

Just en sådan sekvens höll på att bli kostsam. Nonchalant passningsspel ledde till en spelvändning om avslutades med en hästspark till avslut. Den gången räddades IFK och Adam Benediktsson av ribban, som inte verkade vilja sluta darra.

ANNONS

Efter det var det som att Blåvitt ryckte till, innan halvleken var över hann man skapa en rad farligheter. Då inget av dessa resulterade på resultattavlan gick vi till paus med ställningen 1–0.

Kvitterade sent

I den andra halvleken bytte IFK friskt.

Med energin detta tillförde kunde Carneil få lita nya idéer. Han avslutade en läcker aktion med att pricka stolpens insida tidigt i halvleken. Kort senare spelade Suleiman Abdullahi fram Gustaf Norlin till ett fint nickläge. Samme Norlin träffade sedan ribban från nära håll med kvarten kvar.

– Vi har ganska många chanser till att göra fler i dag. Två ramträffar och en som dansar på mållinjen. Framåt får vi effekt av det vi jobbat med men inte riktigt utdelning på det vi skapade, säger Lundin.

När man vaggats in i tryggheten kom köldsmockan med 83 minuter på klockan. Johan Bångsbo förlorade ett motlägg efter en snål passning av Simon Thern och Mariehamn fick ett friläge. Detta räddades av Benediktsson – men på returen kunde Di raka in kvitteringen för gästerna.

– Det är svårt att jämföra nivån på Mariehamn med svenska lag. Man kan säga som så att den period vi har svårt i på slutet tror jag att ett bättre lag hade kunnat straffa oss hårdare i. Framförallt när vi tappar bollen, säger Lundin.

ANNONS

Men det blev inga fler nätrassel. Mötet slutade 1–1.

– Vi är väldigt besvikna över resultatet, jag hade gärna vunnit den här matchen. Men tittar man på anfallsspelet så hade vi kunnat göra ett par bollar fler om vi varit mer kliniska, säger Lundin.

– Vi ska vinna tycker jag. Vi skapar tillräckligt för att göra två, tre mål till, säger Sebastian Eriksson.

Nu har Blåvitt två träningsmatcher kvar att spela innan allsvenskan drar igång.

Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Adam Benediktsson – Emil Salomonsson (Felix Eriksson, 68), Adam Carlén, Sebastian Hausner (Johan Bångsbo, 46), Oscar Wendt (Alai Ghasem, 68) – Johannes Selvén (Eman Markovic, 46), Elias Hagen (Sebastian Eriksson, 60), Gustav Svensson Hussein Carneil (Simon Thern, 60) – Marcus Berg (Suleiman Abdullahi, 46), Gustaf Norlin

LÄS MER:Träningsrapport från IFK Göteborgs första ”riktiga” träning sedan tränarskiftet

LÄS MER:Kaosartade dygnen som förändrade IFK Göteborg

LÄS MER:Experterna om IFK Göteborgs beslut att sparka Mikael Stahre

ANNONS