Blåvitt pressar Häcken i kampen om åttondeplatsen

Lagkaptenen Marcus Berg höjde sig över mängden på en gropig gräsmatta.
Efter 4-0 i sista hemmamatchen sätter IFK Göteborg press på BK Häcken i kampen om åttondeplatsen.
– Vi var effektiva och fick målen vid rätt tillfällen, säger tränaren Mikael Stahre.

|

Avtackningar, en målvaktsdebutant som höll nollan och tre mål där Marcus Berg visade klassen som målskytt och framspelare gav till slut 4-0 mot Östersunds FK inklusive ett självmål från ÖFK:s olycklige Kalpi Ouattara.

Så kan Blåvitts sista hemmamatch för säsongen sammanfattas.

Den längre versionen? Den kommer här.

Strax före avspark tackades veteranen Robin Söder, målvakten Giannis Anestis och lagläkaren Jon Karlsson för sina insatser inför 10 824 åskådare på Gamla Ullevis läktare.

Två minuter senare låg första bollen i Östersunds mål. Ett mönsteranfall där Marcus Berg både förarbetade och avslutade efter fint samarbete med Tobias Sana och Oscar Wendt på vänsterkanten.

Så långt den perfekta hemmaavslutningen, men i ärlighetens namn behövde Blåvitt aldrig överanstränga sig: nedflyttningsklara ÖFK var ihåliga bakåt och uddlösa framåt.

Gräsmattan höll första advent-klass, det passade IFK-mittfältaren Gustav Svensson bara som glidtacklade mer än han stod upp.

Med framgång, ska tilläggas.

– Planen är inte jättebra. Det var svårspelet. Det är en leråker vi är på, men vi gör det bästa av det, sa Marcus Berg till Discovery i halvtid.

Ribban räddade debutanten

Utöver ett par läckra, blåvita anfallskombinationer var spelnivån överlag av liknande kvalitet som underlaget. En spelare höjde sig konsekvent över mängden – just det, Marcus Berg, 35.

Tobias Sana noterades visserligen för 2-0-målet efter knappt 25 minuter, men det kom efter en lång solorajd av Berg.

I början av andra halvlek placerade Marcus Berg in sitt andra mål för dagen, hans nionde i årets allsvenska, den här gången framspelad av Hosam Aiesh.

Nykontrakterade tredjekeepern Adam Benediktsson, 19, debuterade från start i IFK:s mål. Ribban räddade honom när gästernas Malcolm Stolt nickade i fritt läge från nära håll. I övrigt hade den unge debutanten inte särskilt mycket att göra.

– Andra halvlek blev en transportsträcka efter trean. Jag tycker egentligen inte att vi gör någon speciellt bra match. Samtidigt, att vinna en elitmatch med 4-0 är vi inte jättebortskämda med i Blåvitt de senaste åren, säger Mikael Stahre.

Tränare Stahre bytte ut veteranerna Berg och Svensson efter en timmes spel, och matchen slutade 4-0 efter att Kalpi Ouattaras självmål en kvart från slutet. Kort därefter lämnade den nyss inbytte ÖFK-backen planen skadad i tårar. Snacka om mardrömsminuter.

I 79:e minuten byttes Robin Söder in för sista gången. Han möttes med stående ovationer från hemmapubliken och banderollen ”Tack för allt Robin” från klacken. Hyllningarna till Söder fortsatte på innerplan efter slutsignalen där Söder höll ett kort men kärnfullt tal inför Kommandobryggan som han avslutade med ”Stort tack!”.

På presskonferensen fick Mikael Stahre frågan vad han ger tacktalet för betyg?

– Jag hörde inte allting eftersom mikrofonen stoppade upp. Men budskapet gick fram. Han var väldigt stolt över att ha spelat i Blåvitt, tackade fansen och sa att det varit en ära att spela i IFK Göteborg och det är det ju, säger Mikael Stahre.

Segern var viktig för IFK Göteborg i kampen om att bli bäst i stan, men framför allt för att lägga beslag åttondeplatsen som ger hemmafördel i svenska cupen i vår. Pressen över på BK Häcken inför måndagens bortamöte med IK Sirius.

Blåvitt avslutar borta mot IFK Norrköping medan Häcken har Djurgården på hemmaplan i sista omgången nästa helg.