Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turgott går en kamp mot klockan för att kunna bli spelklar för BK Häcken.  Bild: MATHIAS BERGELD
Turgott går en kamp mot klockan för att kunna bli spelklar för BK Häcken. Bild: MATHIAS BERGELD

Blair Turgotts kamp mot klockan – ger Häcken ”otrolig konkurrens”

Nyförvärvet Blair Turgott är uttagen i BK Häckens matchtrupp, men går en kamp mot klockan under måndagen.
Han är spelklar enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk, men inväntar arbetstillstånd från Migrationsverket.
Därmed kan konkurrensen i Hisingsklubben vässas ytterligare mot IFK Värnamo borta.
– Jag är redo att spela, säger Turgott.

BK Häckens form är god. Seger mot Varbergs Bois senast (3-1) och häng på topp tre i tabellen.

Inför måndagens bortamöte med IFK Värnamo har tränaren Per-Mathias Högmo tagit ut 19 spelare i truppen, däribland nyförvärvet från Östersunds FK, anfallaren Blair Turgott, 27.

Tränaren Per-Mathias Högmo berättar att det är en ”otrolig konkurrens” i laget just nu.

– Vi spelade A-lag mot B-lag häromdagen och B vann. Det var en härlig attityd. Sådant här kan utveckla sig på två sätt: antingen blir det stort missnöje bland spelarna – eller så höjer det kvaliteten på träningarna.

Enligt Häckentränaren gäller det sistnämnda just nu:

– Vi har en trupp som pushar varandra. Då blir det en konkurrensfördel. Sedan har spelare förstås rätt att bli besvikna också, men detta är elitidrott. Man måste hantera det! Det är en del av spelet. Och i Häcken, om man utvecklas, så kan man snabbt ta en plats i startelvan. Det är poängen, säger Per-Mathias Högmo.

Att nyförvärvet Blair Turgott dessutom är spelklar gör en redan vass offensiv ännu vassare. I fjol gjorde han tio mål för Östersunds FK.

– Blair kan användas på alla tre anfallspositioner. Vi blir mindre sårbara för skador, och får ännu mer konkurrens på de platserna. Han har sett bra ut på träningarna också, säger Per-Mathias Högmo.

Målskytt i U21 i veckan

I veckan gjorde Turgott 90 minuter när U21-laget besegrade Elfsborgs U21 med 1-0.

Målskytt?

Just det, Blair Turgott.

– Jag gjorde målet, men huvudsaken var att jag fick 90 minuter utan skador, säger Turgott när GP träffar honom efter söndagens träningspass på GPA där han stannade kvar för att köra extra långt efter att majoriteten av spelarna hoppat in i duschen.

Vilken position siktar du på i BK Häcken?

– Förra säsongen spelade jag nummer nio, striker, och gjorde 14 mål (inklusive svenska cupen). Men jag känner mig bekväm med alla tre anfallspositioner, säger han.

Konkurrensen, ja.

Ska Turgott slå sig in i startelvan som striker måste han peta skytteligaledaren Alexander Jeremejeff, fem mål hittills.

– Det är min favoritposition. Men som jag sa, jag spelar där managern vill att jag ska spela. Jag försöker bara gör allt jag kan för att visa managern att han kan lita på mig om han sätter in mig på planen, säger Blair Turgott.

Dessutom finns just nu ett ännu större hinder än Alexander Jeremejeff.

Blair Turgott saknar fortfarande arbetstillstånd från Migrationsverket. Bild: MATHIAS BERGELD
Blair Turgott saknar fortfarande arbetstillstånd från Migrationsverket. Bild: MATHIAS BERGELD

Spelklar – men saknar arbetstillstånd

Blair Turgott är spelklar enligt SVFF:s regelverk, men saknar arbetstillstånd. Förhoppningen är att allt pappersarbete ska bli klart hos Migrationsverket under måndagen, men det blir en kamp mot klockan. 19.00 är det avspark på Finnvedsvallen i Värnamo…

– Jag vet att det skulle ta ett par dagar, men lagom till matchen ska det vara på plats, hoppas Blair Turgott.

När det gäller det fotbollsmässiga är han redo:

– Absolut. Jag ser fram emot att vara tillbaka i allsvenskan igen.

”Finns en anledning till allt”

Egentligen skulle Blair Turgotts fotbollsresa fortsatt från Östersunds FK till Emirates Club i Förenade Arabemiraten.

– Klubbarna lyckades aldrig nå en slutgiltig överenskommelse. Av någon anledning, jag vet inte exakt vad som hände, men klubbarna kom inte överens om summor och villkor. Det var en konstig situation. Jag ville bara spela fotboll, men då kunde jag inte göra det.

Turgott utvecklar:

– Samtidigt tror jag att allt händer av en anledning. Det finns en anledning till att jag är här nu. Jag trivs i Göteborg och är lycklig här i Häcken. Vi har fantastiska förutsättningar, ett fantastiskt tränarteam och fantastiska spelare så jag ser verkligen framemot den här resan.

Ett annat mål Blair Turgott har är att fortsätta sin landslagskarriär för Jamaica.

– Jag har gjort sju landskamper. I fjol missade jag ett par matcher i allsvenskan på grund av ”guldcupen” med Jamaica. Det är alltid stort att representera sitt land, bära färgerna. Det är något jag är stolt över, och jag hoppas att min tid i BK Häcken ger mig nya chanser i landslaget, säger Blair Turgott som är uppvuxen i England och har gjort ungdomslandskamper för England, men har dubbelt medborgarskap.

"Jag trivs i Göteborg och är lycklig här i Häcken.” Bild: MATHIAS BERGELD
"Jag trivs i Göteborg och är lycklig här i Häcken.” Bild: MATHIAS BERGELD

Anfallaren har skrivit ett tvåårskontrakt med BK Häcken och det återstår att se om debuten sker mot IFK Värnamo i kväll.

Nykomlingen har fortfarande inte släppt in mål hemma på Finnvedsvallen, medan BK Häcken har gjort mål i alla matcher utom en (derbyt mot IFK Göteborg 0-2):

– Vi ska fortsätta att vara oss själva med det spel vi håller på att utveckla. Vi får se om vi blir först i allsvenska med att göra mål på Värnamo på deras hemmaplan, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

Målskyttar saknas sannerligen inte, särskilt om Blair Turgott får klart med arbetstillståndet också.

Läget i laget (BK Häcken)

Lars Olden Larsen skadade knäet på träning i veckan och har eventuellt gjort sin sista match för BK Häcken då han bara är inlånad över våren. Kadir Hodzic stukade foten på sista träningen och finns inte heller med i truppen. BK Häcken åker till Värnamo med 19 spelare på grund av osäkerheten kring Turgotts arbetstillstånd.

Preliminär startelva: Peter Abrahamsson – Valgeir Fridrikson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Samuel Gustafson, Gustav Berggren, Mikkel Rygaard – Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.