Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Blair Turgott om duellen med Bénie Traoré

Bénie Traoré eller Blair Turgott – vem får förtroendet att ersätta Alexander Jeremejeff när tävlingssäsongen börjar?
I mötet med Odd startade Traoré, men det var Turgott som imponerade när han byttes in.
– Konkurrens är det som får mig att andas. Det är det som håller mig vid liv, säger 2-2-målskytten.

BK Häckens första träningsmatch på Marbella-lägret slutade 2-2 mot norska Odd efter att Hisingslaget vänt dubbla underlägen. Därmed är Häcken fortsatt obesegrade under årets försäsong.

I första halvleken ställde de regerande allsvenska mästarna upp med en snudd på ordinarie startelva bortsett från att stjärnan Mikkel Rygaard vilade helt och att Ibrahim Sadiq inledde på bänken (kom in efter 25 minuter när Oscar Uddenäs fick en känning i låret).

I den mer ordinarie elvan låg Bénie Traoré som anfallsspets; alltså i den så kallade ”nummer nio”-rollen som skyttekungen Alexander Jeremejeff gjorde till sin i fjol.

Men det var ett Häcken som blandade och gav, och inte fick till presspelet som tränare Per-Mathias Högmo önskade.

– När det är så tunga ben som det var idag är det jävligt jobbigt att få det att fungera hela matchen. I kortare perioder vann vi boll högt. Då såg vi tendenser. Annars var det alltför ojämnt, konstaterar Högmo.

Överlag flöt Häckens spel bäst sista halvtimmen när Odd ledde med 2-1 och båda tränarna gjort mängder av byten. Vem som imponerade mest? Blair Turgott som ersatt Bénie Traoré i paus.

”Därför vi är här”

– Det gick bra. Jag kände mig vass och redo, och jag är tillbaka i målprotokollet. Vi har mycket att arbeta med, men vi har mycket som vi är nöjda med också. Det är därför vi här, för att förbereda oss inför säsongen, säger Blair Turgott.

Turgotts 2-2-mål kom drygt fem minuter från slutet. Han assisterades av en annan inhoppare, talangen Momodou Sonko, 18.

– Jag ropade att han skulle slå in bollen i boxen tidigare, men ”Mommo” gjorde det fantastiskt. Och är du en striker, då måste du vara på rätt ställe hela tiden, säger Turgott som elegant styrde inlägget i mål med vänster fot.

Målet betydde mycket, säger Blair Turgott:

– Jag är här för att säkra mitt utrymme. Jag är här för att ta nummer nio-tröjan. Jag ska fortsätta att förbättra mig och göra det jag gör.

Är det tufft mellan dig och Bénie om ”nummer nio”-rollen?

– Så klart! Vi har ett bra lag. Det är konkurrens och tävling överallt. Alla jobbar stenhårt för att göra det bästa för laget. Men konkurrens är det som får mig att andas. Det är det som håller mig vid liv. Jag älskar utmaningen och jag ska jobba stenhårt för att se till att jag säkrar nummer nio-tröjan.

Var det ett steg i rätt riktning för dig i dag?

– Självklart! När du är på planen vill du göra mål. Och du vill få ut så mycket som möjligt av de här matcherna. Varje dag är ett utvecklingssteg för mig. Jag håller huvudet nere och fortsätter att göra mitt jobb, säger Blair Turgott.

Per-Mathias Högmo om Turgotts inhopp:

– Jag gillade inställningen han kom in med. Stor rörlighet, trygg med bollen, lurade motståndarna, skapade målchanser och gjorde ett väldigt fint mål. Det var glädjande att se.

Är det en tuff konkurrenssituation om ”nummer nio”-positionen?

– Det är två spelare som har ganska liknande kvaliteter. Stor dynamik, bra i presspelet. De får flåsa varandra i nacken.

Samtidigt har du efterlyst att Häcken ska värva en tredje central anfallare?

– Ja, vill ha in en tredje som har en annan profil. Mer fysik som vi kan använda mer som en targetspelare. Både Bénie och Blair kan ju också spela på kanterna, säger Per-Mathias Högmo.

När det gäller de unga spelare som byttes in i strid ström under andra halvlek var Högmo särskilt positiv till mittfältaren Sigge Jansson, född i november 2005.

– Han kom in och gjorde det mycket bra. Han följde upp det jag sett på träningarna. Stor aktionsradie, trygg med bollen, spelar med auktoritet. Det är sådant vi gillar, det är så en Häckenspelare ska vara.

Högmo lägger till:

– Sedan ”Mommo” (Momodou Sonko) som utmanade en-mot-en och skapade lägen. De två var riktigt kul att se idag, säger Per-Mathias Högmo.

LÄS OCKSÅ: Oavgjort mellan Häcken och Odd

LÄS OCKSÅ: Ibrahim Sadiq talar ut om transferkarusellen: ”Mitt beslut”

LÄS OCKSÅ: Därför sprack BK Häckens storförsäljning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.