Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Blackstenius plan för EM – berättar om kampen mot klockan

Träna fullt på torsdagen och ingen reaktion på fredag.
Då lever hoppet om spel i EM-premiären på lördag – men knappast från start:
– Jag får inte bli för ivrig och tro att jag kan vara med på allt som jag inte kan vara med på, säger Stina Blackstenius, 25.

Arsenalanfallaren har en mikrobristning i en lårmuskel och är ett stort frågetecken inför EM-premiären mot Nederländerna på lördag.

Hon spelade en halvtimme i genrepet mot Brasilien förra veckan, gjorde mål, men därefter upptäcktes bristningen via röntgen.

– Jag vill inte gå in på vilket problem det är. Det viktiga är att jag och det medicinska teamet har koll på vad skadan gäller, säger Stina när hon under onsdagsförmiddagen mötte svensk och internationell media i presstältet intill landslagets boende Carden Park i Chester.

Stina Blackstenius gav uttryck för både hopp och förtvivlan under tiden hon pepprades med frågor.

– Det är klart att det inte är optimalt för mig att inte delta på träningarna som man vill inför en EM-premiär. Men nånstans har jag fått acceptera att det är så här läget ser ut. Jag har lagt upp en plan med det medicinska teamet som vi följt senaste dagarna. Nu har jag inte fått några reaktioner eller bakslag och då kunnat öka träningen hyfsat mycket för varje dag som går, säger Stina.

Det innebär att Stina kommer att träna fullt under torsdagen som ett slags test. Något hon inte gjorde på tisdagens stängda träning.

– Jag känner mig hoppfull och försöker se positivt på det även om det inte är ett optimalt läge att vara i, säger hon.

När du säger att du är hoppfull – är det för att spela överhuvudtaget, eller för att för att kunna starta och göra 90 minuter?

– Hoppfull bara över mästerskapet generellt. Om jag tränar fullt i morgon (torsdag) hoppas jag så klart kunna vara med i EM-premiären på något sätt.

Men inte från start?

– Så långt har jag inte kommit i frågan med det medicinska, utan nu har vi tagit det dag för dag. Det är lite för tidigt att svara på frågan hur många minuter jag kan vara redo för.

Hur mycket tappar du matchmässigt?

– Det är också en fråga som går runt. Det är också en frustration att inte kunna vara med och slipa på sista detaljerna, och man känner att man missar värdefull tid med laget och för egen del att verkligen kunna toppa formen.

Blackstenius försöker ta med den positiva känslan från förlägret i Båstad och inhoppet mot Brasilien:

– På så sätt är jag inte orolig. Jag har pratat med övriga spelare som varit i liknande situationer och de har gett lugnande besked att det har gått bra även för dem, säger Stina Blackstenius och syftar på Magdalena Eriksson som missade OS-premiären i fjol på grund av skada men sedan spelade resten av turneringen med stor framgång.

– ”Magda” hade en liknande skada inför OS och hade också ett liknande upplägg som jag har nu. Sen spelade hon i stora delar av mästerskapet. Det är en liten lättnad över att en sån här sak inte påverkar ett helt mästerskap.

Stina Blackstenius hymlar inte med att det finns en sorg i situationen också.

– Det är inte alls kul, man vill till varje pris vara med och delta. Man har sett framemot det här mästerskapet så länge, nu är det bara några dagar kvar, och känna att man är vid sidan av är absolut inte optimalt på något sätt. Men jag måste finna en acceptens i det att det är så det kan bli och så det kan vara för fotbollsspelare, säger Stina Blackstenius och drar en parallell till spanska storstjärnan Alexia Putellas som missar EM på grund av en korsbandsskada.

– Det är tyvärr sånt som händer även om det är hur tråkigt och sorgligt som helst att sådant kan ske.

Om du fått bestämma, hade du själv kört hårdare?

– Jag har full tillit till det medicinska teamet som lagt upp den här planen eftersom de kan det mer än vad jag kan. Jag tycker kroppen har känts bra hela veckan, men har full förståelse för att jag inte får bli för ivrig och tro att jag kan vara med på allt som jag inte kan vara med på, säger Stina Blackstenius.

På lördag börjar Sveriges EM. Matchen mot Nederländerna startar klockan 21.00 svensk tid på Bramall Lane i Sheffield.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.