Blackstenius har hittat hem efter tunga tiden

Under två år i Montpellier lärde hon knappt känna sina lagkompisar. Efter bara ett par månader i Arsenal känner sig Stina Blackstenius redan som en del av familjen.
– Man känner att vi inte bara är där för att göra vårt jobb, utan att vi också ska trivas ihop, säger Blackstenius som gjorde målsuccé i helgen.

ANNONS
|

Sportsligt var tiden i Montpellier (2017–2019) inget misslyckande. Stina Blackstenius gjorde 25 mål på 43 matcher i den franska fotbollsligan.

Det var ändå ingen rolig period för anfallaren. Hon var ung och hade svårt att ta för sig samtidigt som språkbarriären gjorde det svårt att lära känna sina nya lagkompisar.

– Det var inte så mycket umgänge i Frankrike. Vi kom i princip ombytta till träningen, vi åt ingen frukost eller lunch och hade inte speciellt många möten, säger Blackstenius.

– Det var mer ensamt på så sätt.

Nervös flytt

Hon återvände till Sverige, men efter tre säsonger i damallsvenskan kastade hon sig nyligen åter in i den osäkerhet som en flytt ut i Europa innebär. Det tog dock inte lång tid innan hon förstod att engelska Arsenal, med svenske tränaren Jonas Eidevall, skulle bli en helt annan upplevelse.

ANNONS

– Jag var kanske lite nervös för att den här känslan skulle komma tillbaka, men det har inte alls varit samma sak, säger Stina Blackstenius.

– Jag har fått ett otroligt bra första intryck av klubben och framför allt av tjejerna i laget som har varit otroligt välkomnande, och bjudit in mig i laget på ett väldigt bra sätt.

Är det stor skillnad mot Montpellier?

– Definitivt. Det har egentligen känts rätt från första dagen som jag klev in på träningsanläggningen och träffade laget. Vi umgås mer, vi kommer dit och äter frukost och stannar kvar efter träningen och äter lunch. Det blir lite mer som ett häng. Jag har behov av vänner runtomkring mig.

"Redo på annat sätt"

På planen har hon också fått en fin start. 26-åringen har startat fyra matcher, blivit inbytt i ytterligare tre, och redan gjort fyra mål, varav de två senaste kom i helgens 3–0-seger mot Brighton.

Blackstenius upplever att hon är en betydligt bättre spelare än när hon flyttade till Montpellier. Som person är hon dessutom tryggare.

– Jag känner att jag var redo för det här äventyret på ett annat sätt än jag var då. Sedan har ledarna i Arsenal också varit viktiga för mig på så sätt att de har varit tydliga med att jag ska trivas och att jag ska säga till om det skulle vara något, säger Blackstenius.

ANNONS

Vad betyder Jonas Eidevall?

– Vi kan prata svenska och hade även en dialog innan jag kom till Arsenal, han fick prata om laget och klubben och miljön runtomkring. Redan där fick jag en bra känsla. Jag har inte haft Jonas som tränare tidigare, utan bara spelat mot honom. Men det kändes ändå som en trygghet att han vet ganska tydligt vem jag är som spelare.

Champions League väntar

Med fem matcher kvar att spela går Arsenal en hård strid mot Londonrivalen Chelsea om förstaplatsen i Super League. Stina Blackstenius har också ett kvartsfinalmöte i Champions League mot Wolfsburg, med den första matchen nästa onsdag, att se fram emot.

Det ser ut att bli en spännande vår i en ny klubb, säger landslagsanfallaren.

– Det är klart att jag vill att vi ska vara med och slåss om en ligatitel, och avancemang i Champions League. Det är det jag ser framför mig.

LÄS MER:Familjen berättar – så blev Stina Blackstenius störst

LÄS MER:Stina Blackstenius inför Georgienmatchen: ”Obehagligt”

LÄS MER:Elin Rubensson i ny roll – BK Häcken klara för semifinal i cupen

Fakta: Arsenals vårschema

Efter 17 av 22 omgångar toppar Arsenal engelska Super League på 40 poäng, fem före Chelsea, som dock har två matcher till godo.

Londonlaget är dessutom klart för kvartsfinal i både FA-cupen och Champions League.

Så här ser vårens fortsatta spelprogram ut:

18/3: Coventry (hemma), FA-cupen, kvartsfinal.

23/3: Wolfsburg (h), Champions League, kvartsfinal, första matchen.

26/3: Tottenham (h), ligan.

31/3: Wolfsburg (borta), Champions League, kvartsfinal, andra matchen.

3/4: Leicester (b), ligan.

Ev 17/4: FA-cupen, semifinal.

Ev 23/4 eller 24/4: Champions League, semifinal, första matchen.

24/4: Everton (b), ligan.

Ev 30/4 eller 1/5: Champions League, semifinal, andra matchen.

1/5: Aston Villa (h), ligan.

8/5: West Ham (b), ligan.

Ev 15/5: FA-cupen, final.

Ev 21/5: Champions League, final.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS