Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Blackpools Jake Daniels kommer ut som homosexuell

Blackpool FC:s Jake Daniels, 17, har kommit ut som homosexuell.
I ett öppet brev berättar anfallstalangen om beslutet att berätta sanningen.
”Jag känner att jag är redo att dela min berättelse. Jag vill att folk ska känna till mitt riktiga jag”, berättar han i brevet som publicerats på Sky Sports.

Inte sedan 1990 har en herrelitfotbollsspelare i Storbritannien kommit ut som homosexuell. Då var det Justin Fashanu som valde att berätta sin historia.

Nu, 32 år senare, har den andre professionella herrfotbollsspelaren någonsin på de brittiska öarna beslutat sig för att komma ut.

Det är Jake Daniels, som nyligen skrev ett A-lagskontrakt med Blackpool FC i Championship (näst högsta divisionen), som beslutat sig för att berätta öppet om sin läggning.

”Jag känner att jag är redo att dela min berättelse. Jag vill att folk ska känna till mitt riktiga jag”, skriver han i ett öppet brev som publicerats på Sky Sports.

Han berättar att han var 5-6 år när han insåg att han var homosexuell. Daniels berättar att han till en början tänkte att han så småningom skulle skaffa en flickvän – eftersom han trodde att fotboll och homosexualitet inte gick ihop.

Men när han blev äldre insåg han att det inte är så det fungerar.

”Under en lång tid trodde jag att att jag skulle behöva dölja sanningen eftersom jag ville bli, och till slut blev, fotbollsproffs.”

Jake Daniels hoppas nu bli en förebild och visa vägen för andra som är i samma situation. Bild: Skärmdump/Sky Sports
Jake Daniels hoppas nu bli en förebild och visa vägen för andra som är i samma situation. Bild: Skärmdump/Sky Sports

Vidare berättar Jake Daniels att han övervägde att vänta med att komma ut tills efter fotbollskarriären. Men nu har han bestämt sig för att inte längre dölja vem han egentligen är.

”Jag visste att det skulle leda till många år av lögner och det skulle inte varit möjligt för mig att vara mig själv och leva det liv jag vill leva.”

Vill visa vägen för andra

Det hela började med att han kom ut för sin familj efter att han gjort fyra mål i en ungdomsmatch. Nu hoppas Jake Daniels att hans berättelse ska få andra i samma sits att våga ta klivet.

”Jag hoppas att jag kan bli en förebild och att kunna hjälpa andra att komma ut om de vill det. Jag är bara 17 år men jag är säker på att det här är vad jag vill göra. Och om andra kan se på mig och tänka att de också kan göra det vore det fantastiskt”, skriver han.

Hyllas av legendarerna

Nu hyllas Jake Daniels för sitt mod. Manchester United-legendaren Gary Neville är en av många som imponeras av den 17-årige talangen.

– Det som han gjort kräver otroligt mod. Jag har levt i ett omklädningsrum under många många år och det här har känts helt otänkbart, att gå ut och berätta att du är homosexuell. Jag kan inte tänka mig hur svårt det är, säger han i Sky Sports sändning.

Han fortsätter:

– Jag tror det här är otroligt viktigt för Jake och hans familj, men också för Engelsk fotboll. Det här kommer gå till historien, det är ett stort ögonblick för fotbollen.

En annan legendar som tar till orda och hyllar Jake Daniels är Gary Lineker.

”Det har varit en briljant säsong för dig på planen och nu även vid sidan av genom ditt mod. Jag är säker på att du kommer motta enorm kärlek och stöd från fotbollsvärlden och att många andra kommer följa din väg. Lycka till!”, skriver han på Twitter.

Hyllningarna kommer från många olika håll.

Manchester City, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal, Manchester United och AC Milan är några av de många klubbarna som kommenterat beskedet visat att man står bakom Daniels.

Även svenske landslagsstjärnan Hedvig Lindahl visar sitt stöd på sociala medier.

”Förebild! Tack, Jake Daniels!”, skriver hon på Twitter.

Chelsea-kaptenen och den svenska landslagsförsvararen Magdalena Eriksson och hennes flickvän, den danska landslagsstjärnan och Chelsea-spelaren Pernille Harder, stämmer in i hyllningarna:

”Att komma ut kräver styrka och mod och att göra det på den offentliga arenan är inte lätt. Det faktum att Jake gjorde fyra mål efter att ha kommit ut för sin familj visar hur befriande det är att vara sitt sanna jag. Grattis Jake Daniels. Känner mig så glad för din skull i dag”, skriver Eriksson.

”Att komma ut i dag kommer att vara befriande för dig och för fotbollsfans runt om i världen som också kommer att inspireras att öppna upp om sin identitet. Stor respekt. Önskar dig allt gott!”, skriver Harder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.