Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/43

Blåvittstjärnan överraskade barnen på träningen

Öckerö IF har jobbat hårt för att integrera ensamkommande barn med hjälp av fotbollen. Under en träning överraskades ett av klubbens pojklag av Blåvitts John Alvbåge.

En måndag i slutet av augusti gick pojkarna i Öckerö IF:s 01-lag till träningen med lite högre förhoppningar än vanligt. De hade fått föraningar om att träningen skulle innehålla en överraskning.
– De förväntade sig nog att den skulle bestå av typ saft och bullar efter träningen, säger lagets tränare Börje Karlsson.

Han hade även bjudit in klubbens pojkar födda 2002 så totalt tränade omkring 40 ungdomar.

Efter en stund stannade spelet upp och bollen slutade rulla.

”Vad gör du, passa bollen!” ropade någon från andra sidan planen.

Han hade inte sett att IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge plötsligt hade klivit in på planen.

”Får jag vara med?” undrade Alvbåge.

– Det var jättekul, de blev lite överraskade men jag fick vara med, säger Alvbåge till GP.

Hyllas för arbetet med ensamkommande

Bakom överraskningen stod Svenska Spel, som i samarbete med Öckerö-lagets ledare hade bjudit in Blåvitt-målvakten för att överraska ungdomarna.

Bakgrunden är att Öckerö var en av klubbarna som fick ta del av fjolårets kaka i ungdomssatsningen Gräsroten, som varje år samlar in pengar från sina kunder och delar ut till olika föreningar enligt kundernas önskemål.

Spelbolaget, som omsatte 7,6 miljarder kronor i fjol, skänkte 8,3 miljoner till föreningar i Västra Götaland till en följd av projektet. Öckerö fick 93 282 kronor.
– Det betyder jättemycket för en liten förening som Öckerö, säger ungdomstränaren Börje Karlsson.

Pengarna används till att förbättra möjligheterna för klubbens ungdomar, och inte minst ensamkommande flyktingbarn.

Och anledningen till att just Öckerö valdes ut för överraskningen var att man ville hylla föreningens integrationsarbete.

Öckerös kommun har tagit emot 56 ensamkommande barn det senaste året och många vill spela fotboll. Klubben arrangerar extraträningar och samarbetar med den lokala högstadieskolan och närliggande föreningar för att hjälpa barnen.

– Det har varit lyckat. Självklart får de komma och vara med. Några av dem har aldrig ens rört en fotboll, så vi har även ordnat med specialträningar för att de skulle fortsätta spela, säger Börje Karlsson, som även är lärare på högstadie­skolan.

Han belyser det sociala samspelet som en viktig fråga för klubben.
– Vi tränar inte bara för att få fram elitspelare, utan alla ska vara välkomna i Öckerö IF. Vi är en breddförening, säger han.

Alvbåge utmanade barnen

På måndagens träning var 15 av spelarna ensamkommande barn.

John Alvbåge utmanade de 40 pojkarna i straff- och frisparkstävlingar, och deltog i några övningar.
– Många var sugna på att försöka göra mål och jag fick sträcka ut några gånger. De sköt väldigt bra och smällde på lite i inläggsövningarna. En kille som höll på Gais ville trycka dit mig ordentligt, säger Alvbåge och skrattar.

Vad betyder det för dig att vara med på en sådan grej?
– Det betyder mycket. Att kunna ge glädje är det roligaste när man blir äldre. Det är kul att ge folk en bra upplevelse. Och fotboll handlar om att sprida glädje, säger Alvbåge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.