Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: Bildbyrån

Blåvitts taktiska rävspel – släpper 4-4-2 igen

För andra matchen i rad väljer Jörgen Lennartsson att spela 4-2-3-1. Både Mix Diskerud och Henrik Björdal får chansen från start.

På lördagseftermiddagen väntar Kalmar FF på Ullevis gräs i en nyinsatt träningsmatch. IFK Göteborg håller fast vid den nygamla taktiska dispositionen med två balanserande mittfältare och en släpande anfallare. Dessutom tar David Boo Wiklander en av mittbacksplatserna på Thomas Rognes bekostnad.

– Vi vill hålla igång David också. Så att vi har tre mittbackar i gång. Att Thomas inte spelar är inte på något sätt kopplat till prestation, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

För tredje matchen i rad startar Pontus Dahlberg i mål. Han ersätts i paus av Erik Dahlin. Vem som vaktar målet i torsdagens genrep mot Falkenbergs FF på Hjällbovallen och i premiären mot Malmö FF på Ullevi 1 april är inte bestämt.

Mikael Boman (första) och Elias Omarsson (andra) spelar varsin halvlek som forward.

– Det här blir en jätteviktig träningsmatch. Näst sista matchen inför allsvenskan. Vi spelar på den arena vi skall spela på i premiären mot Malmö. Det är naturgräs.

Det som är bra är att vi kan byta runt lite, pröva uppställningar, spelare och göra ett antal byten som vi kanske inte hade haft möjlighet att göra om det hade varit en semifinal i cupen, säger Jörgen Lennartsson.  

Edvin Dahlqvist (U19-match) och Abdul Razak (ryggskott) ingår inte i matchtruppen.

– Vi kommer fortsätta att känna lite på 4-4-1-1 eller 4-2-3-1. Vi tycker att det känns spännande att jobba vidare med det spelet.

Är det en långsiktig tanke med det?

– Vi skall kunna spela på båda sätten och kunna växla när vi känner att vi behöver det; mellan och i matcher. Det är viktigt att vi kan det. 4-4-2 kan vi egentligen i sömnen.

Vad vill du se?

– Jag vill ha aggressivitet i vårt försvarsspel. Det är på punkt 1. Att vi klarar av en mix mellan högt aggressivt försvar och ett lite lägre försvar när vi behöver komma samman och bli kompakta. Att vi hittar den växlingen. Och ett vårdat passningsspel.

Hur nära toppform är Mix Diskerud?

– Han är ingen 90-minutersman. Vi får se hur lång tid han spelar.

Och Henrik Björdal?

– Han är längre fram och hållit igång med Brighton hela tiden.

Så här startar IFK mot Kalmar: Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, David Boo Wiklander, Scott Jamieson – Mix Diskerud, Sebastian Eriksson – Henrik Björdal, Mads Albaek, Sören Rieks – Mikael Boman.