Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Blåvitts taktiska korrigering: "Vi skyddade inte backlinjen"

Tobias Hysén satte dagen efter säsongens första vinst ord på den taktiska korrigering IFK Göteborg genomfört. – I fjol var det största problemet att vi inte skyddade backlinjen tillräckligt. Det gör vi nu, menar anfallaren.

Tobias Hysén satte dagen efter säsongens första vinst ord på den taktiska korrigering IFK Göteborg genomfört. 

– I fjol var det största problemet att vi inte skyddade backlinjen tillräckligt. Det gör vi nu, menar anfallaren. 

2015 släppte Blåvitt in 22 mål på 30 matcher. I fjol var den siffran uppe i 47, bland annat efter tre baklängesmål eller fler vid åtta tillfällen. 

Bara ett insläppt

Efter de två inledande matcherna i allsvenskan 2017 har IFK Göteborg släppt in ett mål, på hörna. 

När GP ber Tobias Hysén, som spelade fram Mikkel ”Mix” Diskerud till ledningsmålet mot Sirius, peka på vad IFK Göteborg har skruvat på, rent taktiskt, lyfter han först fram alla baklängesmål 2016. 

– Exakt vad det berodde på är svårt att säga. Vissa mål var individuella misstag, vissa mål kan man sätta på det kollektiva försvarsspelet. Vissa mål är ren otur. 

Desto intressantare blir det när 35-åringen berättar om åtgärdsplanen. 

– Det största problemet var att vi inte skyddade backlinjen tillräckligt. Vi fick väldigt mycket rättvända mittfältare mot oss som kunde komma i fart. 

– Det vi har gjort i år är att trycka på att en av de två innermittfältarna alltid måste stanna kvar och ligga som en balansspelare. Inte nödvändigtvis samma i varje anfall, men en av dem; att de läser av varandra. 

"Försöker trycka på det innan varje match"

Mot både Malmö FF och IK Sirius är spelarna i fråga Mikkel Diskerud och Mads Albaek. Hysén fortsätter:

– Det har gjort att vi har vunnit ganska mycket bollar och kunnat ställa om på deras omställningar. Det är en del. I nästa match kanske det ser likadant ut som förra året, men vi försöker trycka på det innan varje match. Försvarar vi oss bra kommer vi alltid att ha ett bra anfallsspel. 

"Skall inte bjuda på något"

”Tobbe”, som på måndagen ihop med Elias Omarsson och Mikael Boman tränade extra avslut, berättar om hur IFK mot Malmö ville plocka bort Magnus Wolff Eikrem och mot Sirius Kingsley Sarfo. Och att det lyckades. 

– Vi var noga med att vi var på bortaplan. Där skall vi inte bjuda på något. Vi skall inte spela upp bollen efter backen längs innermittfältet om inte det går. Passningsspelet satt, trots planens kvalitet, bättre än förut i år. 

– Framför allt var vi jäkligt cyniska och spelade precis så man skall göra i en bortamatch, mot ett lag som kom med mycket energi och gillar att spela. 
Mot Sirius spelade Tobias Hysén från start, mot Malmö FF fick han hoppa in. 

– Det är en konst att vara en bra inhoppare. Jag har sagt det tidigare. Jag kan sitta 30 matcher på bänken om vi vinner. Det gör mig ingenting. 

Skall vi omvärdera er? Hur bra är ni?

– Än så länge har vi bara spelat två matcher. Matchen mot Sirius är inget värd om vi ställer in skorna i nästa (AFC på måndag). Vi får trycka stenhårt varje vecka på att vara lika påkopplade. Får vi känslan att vi kan slå lite ur underläge kan det vara rätt bra också.