Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Blåvitts förslag: Starta damlag från grunden

IFK Göteborg ska starta ett damlag från lägsta serien för att på sikt spela elitfotboll även på damsidan. Den inriktningen rekommenderar klubbens ledning sina medlemmar att rösta på under ett extra årsmöte den 18 november.

Under årsmötet 2018 lades en motion fram om huruvida IFK Göteborg skulle starta damlag i framtiden. Ett år senare klubbades en damsatsning igenom.

– Om vi säger att vi är en klubb för alla så måste vi mena det, konstaterade ordförande Mats Engström på årsmötet 2019.

Hur löfte skulle bli verklighet återstod dock. En arbetsgrupp inom klubben har sedan dess arbetat med de olika vägar föreningen skulle kunna ta i uppstartandet av en damverksamhet.

Tre huvudspår har under den senaste tiden blivit två:

– Egenstartat damlag i lägsta serien

– Samgående med redan befintlig klubb

Styrelsen har nu tillsammans med klubbens ledning enats om att rekommendera medlemmarna att välja det första alternativet. I ett dokument skriver man att IFK Göteborg är "övertygade om att den rätta vägen för klubben är att starta ett Damlag från den lägsta serien och arbeta långsiktigt för en organisk tillväxt".

LÄS MER: Vad händer med IFK Göteborgs damlag?

Man argumenterar för detta alternativ med att säga att det är mest hållbart både riskmässigt och föreningsmässigt. Rekommendationen innefattar också ett förslag om att damlaget till en början ska ingå i IFK Göteborg Fotboll för att sedan bli en egen förening i Alliansföreningen IFK Göteborg.

Styrelseledamoten Rickard Berkling har tillsammans med Kennet Andersson varit drivande i damfotbollsfrågan och har tidigare kommenterat den inriktning som nu ledningen riktar in sig på.

– Man kan argumentera åt alla håll. För IFK Göteborg enskilt tror vi att medlemmarna vill att vi bygger vår historia, det är det vår klubb står för. Alltifrån 51-procentsregeln till att man ska skapa sina egna förutsättningar. Men det finns också ett samhälls- och fotbollsansvar som är större än bara oss själva. Det gör att det är svårt. Vi kommer ta frågan till medlemmarna och låta de vara avgörande.

Omröstning och beslut i frågan ska ske under IFK Göteborgs extra årsmöte den 18 november. Under samma möte ska Kennet Andersson ersättas i klubbens styrelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.