Blåvitts ekonomiska oro: "Vi ligger 20 miljoner back"

ANNONS
|

IFK Göteborg hade 2015 störst driftsunderskott av samtliga allsvenska klubbar (minus 20,6 miljoner kronor). Resultat räddades av spelarförsäljningar på drygt 20 miljoner – och ”kapitalisering” av Kamratgården. 2016 är snarlikt. Det egna kapitalet på 16 miljoner kronor säkras tack varje spelarförsäljningar av Gustav Engvall och Haitam Aleesami.

– Vi har ett för stort driftunderskott på vår verksamhet. Det måste vi hämta igen på sikt. Det vi vill göra är att bygga ett större eget kapital för att få en större rörelsefrihet, säger Frank Andersson.

– Jag tror inte att vi klarar av att hämta in driftunderskottet bara genom att spara, vi måste vara offensiva också. Kruxet är att du äger utgifterna, medan intäkterna är du beroende av andra att få in. Det försöker vi.

ANNONS

Inför 2017 har IFK Göteborg bland annat värvat Sebastian Ohlsson från Öis och David Boo Wiklander från Hammarby IF, samt rekryterat tränare och spelare till U17 och U19.

– Vi lever väldigt mycket på A-lagets framgångar. Drar vi ner mycket i spelarbudget har vi också konsekvenser av att vi inte kan säga att vi skall vara bland de tre bästa och komma ut i Europa. Då får det i sin tur konsekvenser; att vi får nöja oss med att säga att vi skall vara ett mittenlag, säger Frank Andersson.

– Gör vi det, vilket vi inte har gjort, innebär det att vi riskar att tappa intäktssidan på sikt. Där är hela tiden en balansgång. Vi vill fortfarande vara bland de bästa i Sverige.

Konkret, vad gör man åt driftunderskottet?

– Vi tittar över alla utgifter egentligen. Vi tittar över akademin, Prioritet Serneke Arena, personal här uppe, allt tittar vi över. Jag tycker inte att vi behöver komma ner i noll. Nu löser vi det i år. Sedan vet jag att Jörgen och Mats vill ha mer och bättre spelare. Det är den värld vi lever i.

Har spelarna för höga löner?

– Det kan man tycka vad som helst om. Vi styr inte det själva. Det är marknaden som styr det. Vill vi ha bra spelare hit måste vi vara beredda att betala för det. Skall du ha en bra spelare hit handlar det om löner.

ANNONS

– Ser du på allsvenska löner är det Malmö i topp. Sedan kommer AIK, vi och kanske Elfsborg. Det kostar. Det kostar att vara på topp. Sedan kan jag tycka att det är för höga spelarlöner, jag hade haft något emot att de sänktes.

Publikt tappar IFK flera miljoner i intäkt 2016. Snittet var 11 786 jämfört med 14 350 säsongen innan.

Det är färre som kommer och tittar efter Malmömatchen. Vad kostar det er?

– Det kostar jättemycket. Först kostar det en jäkla massa kraft och energi, av personal här uppe; av tränare, ordföringar och ledamöter. Sedan kostar det faktiskt också i reda pengar. Är det 2 000 personer som inte kommer är det klart att det kostar. Det har även påverkan på våra partners, säger Frank Andersson.

Klubbdirektören Mats Gren pekar på tidigare transfers som en bov i dramat.

– Vi är på en jättebra väg. Samtidigt har vi sagt att vi inte bara kan skära ned utan få till lite mer intäkter också. Vi har minskat kostnaderna på A-lagstruppen de sista två åren mot hur det var när jag kom.

På vilket sätt?

– Vi har inte plockat in så dyra spelare som man har gjort förut, framför allt transfersumman, den ligger kvar som avskrivning varje år. Det tynger väldigt mycket.

ANNONS

Lönenivån?

– Skall vi vara med och slåss i toppen måste vi ha en viss lönenivå. Kan vi plocka upp lite fler från vår egen akademi det är självklart mycket mer fördelaktigt för budgeten. Skulle vi kunna ha fyra-fem spelare till slut och plocka upp två varje år och ha dem kvar flera år …

Har ni varit för generösa i era löneförhandlingar?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har haft vissa avskrivningar på transfersummor som ligger kvar. De belastar budget. Där försöker vi verkligen hålla nere, säger Mats Gren.

ANNONS