Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitts besked: Mer och tuffare ungdomsträning

Den blåvita självkritiken mynnar ut i konkreta förslag: U19 flyttas från Kamratgården till akademin, en förfinad röd tråd tas fram, mer träning för främst U19, bättre lokal scouting, mindre fokus på matcherna för U19 och fler tränarträffar.

Tillförsikten finns kvar. Tron på den egna talangfabriken är stor. Samtidigt är självkritiken tydlig. Därför görs organisationen för IFK Göteborgs akademiverksamhet om. Ansvarig för det arbetet är nye akademichefen Jonas Olsson.
– Ansvaret för U19 har de senaste åren legat här uppe på Kamratgården. Den vill Jonas också ha. Han kommer vara ansvarig för U19 och nedåt, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren. 
– Jonas kommer ställa krav på att vi kommer upp i träningsdos, framför allt för U19, där har vi legat för lågt hittills, säger Mats Gren.

Tanken är att U19-spelarna skall få fler träningstimmar ute på plan, en högre intensitet samt längre pass. 
– Matcherna skall inte ligga som enda fokus. De blir i stället en del av träningsprocessen. Självklart skall spelarna lära sig att vinna, men det får anses som en högintensiv träning, säger Mats Gren.

"Måste vara självkritiska"

Tidigare har U19-lagets upplägg varit en kopia av A-laget, vilket kan ha hämmat spelarnas utveckling. 
– Man har joggat ned och haft ledigt två dagar efter match. Det upplägget kommer försvinna så att vi kan minska det träningsgap som har uppstått mellan U19 och A-laget.
– Där måste vi vara självkritiska här uppe på Kamratgården. Det har tyvärr blivit så att matcherna har fått ta för stort fokus på U19. Med den här processen har Kviberg och Roger (Gustafsson, tidigare akademichef) egentligen inte haft något att göra. 

Jonas Olsson kommer se över fler delar.
– Framför allt kommer han ha fler tränarträffar och tränarutbildningar, så att vi får en röd linje genom hela akademin, både hur vi spelar, fysiskt och taktiskt. Alla de sakerna, säger Mats Gren. 

"Elitverksamhet som gäller"

Frank Andersson är ordförande i IFK Göteborg. 
– Från 15-16 år är det elitverksamhet som gäller. Då vill vi ha upp så många spelare som möjligt till A-truppen. Då krävs det att de är tillräckligt bra. Du måste vara tillräckligt bra för att ta en plats från de andra, säger han. 

Budgetresurser styrs om från nationellt kostsamma rekryteringar till större fokus på den lokala scoutingen. Det frigör medel för fler tränare. U19 kommer ledas av Thomas Olsson (huvudtränare), Frankie Boakye och möjligen Hjalmar Jonsson, U17 av Eijlert Björkman (huvudtränare), Vladimir Majdandzic och Christian Djuvfelt. 

Vad blir målet?
– Målet har hela tiden varit att ta upp en till två, man har kanske sagt minst två tidigare. Man måste vara realistisk också. Tanken är ju att de vi tar upp i A-laget skall vara så bra att de är med och slåss om en plats. Och helst ta en plats också. Det handlar ju inte bara om att säga att ”vi tog upp två i år”, så är de med ett år och släpper vi dem igen. 

För få tar sig till A-laget

Har det varit så?
– Ja, det är väl Billy (Nordström) som har fått lite fotfäste i A-laget och sedan Paka, som tyvärr har varit lite skadad. Annars är det inte riktigt någon som fått fäste i A-truppen.

Vilka är dina direktiv till A-lagstränaren vad gäller laguttagningar?
– Jag har en dialog med Jörgen hela tiden. Jag förstår hans situation. Har Jörgen känslan av att spelare som kommer upp från U19 är för långt ifrån, kanske både fysiskt och taktiskt och tekniskt, förstår jag honom. Jörgen måste titta så att vi får resultat. Blir det för stort gap där är det inte bra. Då tappar vi kvalitet även på träningarna. Det slår tillbaka på resten av laget. 

Bland talangerna märks i nuläget August Erlingmark, Edvin Dahlqvist, Pontus Dahlberg och Måns Saebbö, Jake Weisbrod och Fonti Kanu.
– Vi skall höja hela nivån. Sedan hoppas vi alltid att det är någon som skall ta det där klivet. Det tror vi också kommer ske, nu när vi gör om, säger Mats Gren.