Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Blåvitts besked kring Dubai: "Nästa år något annat"

Trots kritik från supporterhåll åker IFK Göteborg i februari på träningsläger till Dubai igen, för andra – och sista gången? – Jag är ganska så säker på att vi nästa år kommer söka något annat, säger sportchefen Mats Gren.

2016 bytte IFK Göteborg Portugal mot Förenade Arabemiraten och Dubai som destination för vinterns träningsläger. Ett av många ifrågasatt beslut, kopplat till Förenade Arabemiratens ständiga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, där gästarbetare lever under slavliknande förhållanden och Amnesty kritiserar landet för att fängsla och tortera oppositionella.
– Vi har tagit ett stort samtal om det här i år också. Vissa regler och lagar där nere står vi överhuvudtaget inte bakom. Det är inget snack om det, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

IFK Göteborg reser från Sverige 2 februari, möter Bröndby 7 februari och AIK 11 februari.
– Vi tittar på de sportsliga sakerna i år, det är ju FCK, Bröndby, Molde, Midtjylland, AIK och Häcken. Vi får fantastiskt bra motstånd där nere, som inte är för bra för oss. Det var det vi stötte på lite grand 2015 i Portugal, menar Mats Gren.
– Nu skall jag inte säga att det bara finns i Dubai, nu är det många som tycker att ”varför åker ni dit det är alldeles för dyrt”, men Dubai är till och med lite billigare än när vi åkte till Portugal.

Hur mycket betalar ni för träningslägret i Dubai?
– Jag vill inte gå in på siffror, men när vi sitter och tittar på vad som är möjligt på andra håll är inte Dubai … var kan vi hitta ett läger som inte är allt för långt bort, med inte allt för stor tidsomställning och som är vädersäkert?

Det tror jag alla är med på, det är inte där kritiken har legat. Åker ni till Dubai igen eller kommer ni lyssna på medlemmarna?
– Vi har sagt det att vi har en dialog med de andra lagen också. Jag är ganska så säker på att vi nästa år kommer söka något annat. Vi skall inte provocera det här till sina ända.
– Alla spelarna och ledarna sade att sportsligt sett var det här det bästa lägret de varit på. Även temperaturmässigt, matcher, hotell, mat … allting. Den vägde över lite grand när vi såg att vi skulle kunna få samma bra motstånd där nere i år, säger Mats Gren.  

När uppgifterna om att IFK Göteborg väljer Dubai igen kom fram i höstas intervjuades ordförande Frank Andersson av GP.

Ni engagerar er i många sociala projekt för att skapa ett bättre samhälle, samtidigt åker ni till Förenade Arabemiraten, som är ett land där man bevisligen gravt kränker de mänskliga rättigheterna, är inte det lite motsägelsefullt? 
– Jag förstår precis hur du tänker. Jag måste få chansen att sätta mig in i detta ordentligt. Jag har inte varit med i någon diskussion överhuvudtaget och när jag har varit med i en diskussion så ska jag uttala mig, det lovar jag, sade Andersson då.

Mats Gren till GP nu:
– Vi får ta till oss kritiken och som jag sade vi kommer säkert att tänka till och titta på andra alternativ.