Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Blåvitts baksmälla: Föll mot Malmö FF efter mardrömsstart

IFK Göteborg firade cuptiteln. Sedan kom baksmällan.
Laget föll med 3–0 hemma mot Malmö FF efter en mardrömsstart.
– Det är inte tillräckligt bra, säger Jakob Johansson.

I torsdags var det en final i Svenska cupen, IFK Göteborg mot Malmö FF. Då vann de blåvita, 2–1 efter förlängning.

Under söndagen var det ett möte i allsvenskan, återigen IFK Göteborg mot Malmö FF. Då fick de ljusblå sin revansch – efter en rivstart.

0–1 kom redan i matchminut fem.

Arnor Traustason sköt, bollen tog på Patrik Karlsson Lagemyrs arm och huvuddomaren Mohammed Al-Hakim pekade på straffpunkten. Anders Christansen var stensäker därifrån. Avslutet placerades högt och mitt i mål. Giannis Anestis gick åt höger.

0–2 kom redan i matchminut 18. Återigen efter en fast situation. Hörna nu. Anders Christiansen slog, Erdal Rakip skarvade och på den bortre stolpen kunde Amin Sarr relativt enkelt nicka in sitt första allsvenska mål.

Motvind IFK Göteborg. En ordentlig sådan.

– Det blev uppförsbacke från första minuterna, säger Jakob Johansson.

– Vi var lite för slarviga på fasta situationer – igen. Vi straffades hårt för det.

Hur frustrerande var det?

– Jätte. Det känns som att vi har haft ganska bra defensivt spel. Och även i dag, i uppställt spel, tycker jag inte att Malmö skapade så mycket. Men fasta situationer är lika viktiga de. Där har vi saker att jobba med helt klart.

De blåvita kändes också en aning ur balans. Victor Wernersson varnades för filmning, August Erlingmark för snack. Och så bråkade Poya Asbaghi med den assisterande domaren.

IFK Göteborg spelade sig dock fram till några reduceringschanser. Alhassan Yusuf, som agerade vänsterytter (!), fick den bästa. Framspelad av Hosam Aiesh avslutade han rakt på Johan Dahlin från nära håll.

Det var 0–2 i paus.

– Vi var inte så missnöjda med helheten under de första 45 minuterna. Ändå låg vi under med 2–0. Det är inte okej. Då är det de små detaljerna som gör jättestor skillnad. Och det är det som syns i resultatet sedan. Det spelar ingen roll hur bra vi har spelat ... Det är inte tillräckligt bra, säger Jakob Johansson.

Sargon Abraham fick en superchans

Om det blev bättre i den andra halvleken? Jodå. Till en början ...

IFK Göteborg hittade dessutom fram till ett alldeles utmärkt reduceringsläge. Alhassan Yusuf lyfte in, perfekt mot Sargon Abraham. Anfallaren satte pannan på bollen ... och nickade över.

Tränaren Poya Asbaghi tog sig för huvudet vid sidlinjen. Det var en chans, det.

– Vi hade en bättre offensiv i dag än vad vi hade i torsdags. Vi borde ha gjort mål på både "Hasses" (Alhassan Yusuf) och Sargons (Abraham) chanser, säger Poya Asbaghi.

Laget fortsatte forcera efter Sargon Abrahams nick. Någon Alexander Farnerud fanns dock inte att tillgå. Veteranen, som avgjorde cupfinalen, satt på läktaren. Ej i spelbart skick.

Istället kastades Amin Affane in i det första blåvita bytet. Och Emil Holm i det andra.

Någon reducering blev det dock inte. Malmö FF gjorde däremot 0–3. En omställning avslutades med att Jo Inge Berget placerade in bollen i det bortre hörnet.

Matchminut 83. Det var avgjort. Malmö FF fick revansch efter förlusten i cupfinalen.

– Det är klart att många kanske hade hoppats att allt skulle vända och att vi helt plötsligt skulle rada upp segrar. Det hade vi också hoppats! Men vi mötte ett väldigt bra lag i dag, det gjorde inte saken lättare. Många var taggade på att leva vidare på cupsegern, men vi hamnade i underläge med en gång och det präglade matchen, säger Jakob Johansson.

I nästa omgång välkomnar IFK Göteborg Östersunds FK till Gamla Ullevi.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

IFK Göteborg (4–2–3–1): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Jakob Johansson, André Calisir, Victor Wernersson (Adil Titi, 85) – August Erlingmark (Amin Affane, 68), Tobias Sana – Hosam Aiesh, Patrik Karlsson Lagemyr (Mattias Bjärsmyr, 85), Alhassan Yusuf – Sargon Abraham (Emil Holm, 75)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.