Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitts överklagan faller

Disciplinnämndens beslut om matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF står fast. MFF vinner med 3-0. – Klart att det inte var vad vi ville, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson.

Under tisdagen tog Besvärsnämden beslutet att inte meddela prövningstillstånd i ärendet om skandalmatchen på Gamla Ullevi, som avbröts efter att ett knallskott kastats in från publiken. 

Blåvitt yrkade på följande scenarion:

Att matchen skulle återupptas och spelas färdigt, att resultatet när matchen (0-0) bröts skulle bli slutresultat eller att matchen skulle spelas om helt och hållet. 

Men Disciplinnämndens beslut står fast. IFK Göteborg förlorar matchen med 0-3.

Besvärsnämnden skriver i sin motivering:

"Enligt 54 § fjärde stycket Svenska Fotbollförbundets stadgar krävs prövningstillstånd för att Besvärsnämnden ska ta upp ett ärende till prövning. Sådant tillstånd får meddelas endast om det är av vikt för den framtida regeltillämpningen att ärendet prövas, eller om det finns synnerliga skäl för en sådan prövning, såsom att det förekommit grovt formfel vid handläggningen av ärendet eller att beslutet fattats i strid med eller utan stöd i gällande regler och bestämmelser.

Besvärsnämnden finner inte skäl att meddela prövningstillstånd i detta ärende."

Blåvitt har dock chansen att ta ärendet ytterligare ett steg till Riksidrottsnämnden (RIN).

– Det kan gå till det högsta idrottsliga organet för sådana här ärenden; Riksidrottsnämnden. De har till 7:e juni på sig att överklaga. Och det är samma där att det är prövningstillstånd som krävs även där, säger Joakim Högberg Jacobsson på Besvärsnämnden.

Huruvida man ska göra det har man ännu inte fattat något beslut om i IFK Göteborg.

– Vi har inte hunnit prata om det internt ännu, men det är klart att det inte var vad vi ville. Vi ville dock prova att överklaga, säger Frank Andersson.

När beslutar ni om ni går vidare eller inte?
– Inte idag, det kan bli på torsdag då flera av oss i styrelsen träffas.

IFK Göteborg yrkade dessutom på att Besvärsnämden skulle överpröva riksombudets beslut att inte anmäla Tobias Sana kastande av hörnflaggan i samma match. Klubben ville nämnden skulle fastställa att Sanas agerande var oacceptabelt och borde gett rött kort, samt att han nu borde sanktioneras i efterhand. 

Besvärsnämnden skriver att de inte är behöriga att pröva yrkan kring en disciplinpåföljd för Sana. För att överpröva riksombudets beslut måste ett disciplinärende väckas hos Disciplinnämnden, vilket inte IFK Göteborg gjort. 

Med anledning av det avvisar nämnden Blåvitts försök att få Tobias Sana straffad.