Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Blåvittprofilen debuterar i landslaget – som 46-åring: "En stor ära"

Det finns kanske svårare matcher att återhämta sig från, men jobbet skall göras och tiden är knapp. Möt Fredrik Larsson.

72 timmar har Blåvittprofilen Fredrik Larsson och de övriga i landslagets medicinska team på sig för att förbereda Marcus Berg & Co för en maximal prestation i VM-kvalavslutningen mot Nederländerna.

– Det är inte så stor skillnad från när vi var ute med Blåvitt i Europa, säger svenska fotbollslandslagets nya sjukgymnast och fortsätter:

– Vi hade ett rätt tajt matchschema under åtta veckor i fjol. Det stora problemet är inte fysiken, mer hur man mentalt hittar tillbaka till rätt ”mood” för att leverera och prestera. – Då kunde det vara Polen torsdag kväll och allsvenskan borta på söndag.

Fredrik Larsson gör sin andra samling och ingår i ett team med Paul Balsom (fysiolog), Dale Reese (medicinsk koordinator), Anders Valentin (läkare) och Johan Algulander (naprapat).

– Vi är ett stort team med väldigt kompetent personal runt det här, konstaterar Fredrik Larsson inför tisdagens match på Amsterdam Arena.

Det kan handla om att återställa eventuella vätskeförluster, kontrollera spelarens sömnbehov, mjukdelsåterställan och rehabilitering för de som har det behovet.

– Sedan tittar man på vad vi kan göra för att påskynda eller optimera, säger han.

Vill lyfta teamet

De som spelade mot Luxemburg behandlas annorlunda än de som inte spelade. Ibland rör det sig om bassängåterhämtning.

– Det kommer det nog inte vara så mycket den här samlingen. Sedan kan det vara individuellt. Finns det några varningstecken? Om det är någon som inte är 100 återställd. Den solklara målsättningen är att få alla återställda till Holland.

Han är väldigt noga – som nykomling – att lyfta teamet.

– Så mycket bättre koll än vi har kan man inte ha på gubbarna. Återhämtningsdrycker är ett tema. Och vilken tid får vi till återhämtningsträning? När reser man? Det är inte jättebra att sätta sig och åka bil ner till Holland direkt efter, konstaterar Fredrik Larsson.

Fredrik Larsson är uppväxt i Trollhättan under 70- och 80-talet och följde landslaget under de ”tuffa” mästerskapslösa åren.

– Det var tolv år utan slutspel. Jag ifrågasatte när jag pratade med mamma hur vi kunde vara födda i detta landet, när till och med Honduras och El Salvador var med i VM 1982. Jag tänkte att jag aldrig kommer få uppleva ett VM med Sverige.

Nu är han själv en del av det svenska fotbollslandlaget.

– Inte illa att göra debut som 46-åring! Det är en enorm ära att få jobba i den här omgivningen.

Hur fick du jobbet?

– Jag har ett förflutet i Öis och känner Janne sedan den tiden. Ärligt talat vet jag inte hur processen gick till, jag är bara glad och tacksam att jag fick frågan och möjligheten.

Efter innevarande säsong lämnar Fredrik Larsson nuvarande uppdrag i IFK Göteborg, efter sju år.

– Jag skall göra en bra final i Blåvitt. Det kommer inte bli någon definitiv skilsmässa. Jag kommer nog ha någon form av koppling till klubben även framöver, men definitivt inte i den roll jag har nu. Det är mitt lag i Sverige, men går inte att kombinera med landslaget.

Bland landslagsspelarna har Larsson extra bra koll på de fyra som varit i IFK Göteborg: Gustav Svensson, Ludwig Augustinsson, Marcus Berg – och Jakob Johansson.

– Jakob och jag är från Trollhättans Bois båda två. Jag tror att jag dömde honom som ungdomsspelare.

Hur minns du honom som ung?

– Jag kommer ihåg att det kom in en 14-åring i A-laget med väldigt mycket hår. Jag och hans bror Rikard, som var målvakt, har spelat några matcher ihop.