Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Blåvitt tog årets första seger - efter nyförvärvets drömmål

Sirius vann bollinnehavet med 63–37. Men IFK Göteborg hade 13–3 i avslutningar – och tog en säker 2–0-seger. – Jag är väldigt nöjd idag. En perfekt genomförd match, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Sirius var det bättre laget i första halvlek – men det var IFK Göteborg som skapade chanserna. Tobias Hysén slängde sig fram och skarvade ett inspel från Henrik Björdal i 18:e minuten, men fick ingen riktig träff.

– Jag borde kanske ha fått ner i den i gräsmattan och tryckt in den, säger ”Tobbe”.

I halvlekens sista sekund hade Sören Rieks ett jätteläge. Han ryckte ifrån två Sirius-spelare, kom fritt in från högerkanten – men sköt långt över.

– Jag tycker att vi gjorde en näst intill perfekt match taktiskt sett. Vi lät inte Sirius skapa någonting. Vi åkte hit med en väldigt ödmjuk inställning – och vi åker härifrån med tre poäng och vi höll nollan. Det kan inte bli mycket bättre, säger högerbacken Emil Salomonsson.

En chans till mål

Sirius enda vettiga chans kom i början av andra, men Moses Ogbu sköt utanför från bra vänsterläge.

Sedan var det bara IFK Göteborg, åtminstone om vi ser till skapade farligheter. Efter en hörna vid precis 60 minuter fick exempelvis Mattias Bjärsmyr bra skottläge två gånger om, men bollarna blockerades.

Diskeruds första mål i Blåvitt

Tre minuter senare gick det bättre. Pontus Dahlberg satte igång ett anfall, Sören Rieks hade bollen ute på högerkanten och drog en krossboll till Tobias Hysén. Men i stället för att skjuta direkt skarvade han den på volley snett bakåt till Mix Diskerud – som säkert prickade in 1–0.

– Om jag var sugen på att skjuta själv där? Det kan du ge dig på. Men samtidigt hörde jag hur Mix ropade och då förstod jag att han hade ännu bättre läge. Fast hade han missat den skulle jag ha slutat att passa honom, säger ”Tobbe” med ett leende.

Boman fastställde slutresultatet

2–0-målet kom också på en kontring. Inhopparen Elias Omarsson hittade inhopparen Mikael Bomans långa tå – och med fem minuter kvar av ordinarie matchtid kändes det som om allt var avgjort. IFK var närmare både ett tredje och fjärde mål än Sirius ett enda.

– Vi pratade om hur viktigt det skulle vara att hitta en balans när vi vann bollen. När skulle vi kontra, när skulle vi hålla i bollen. Vi vill ju inte spela på kontring hela tiden – vi vill också ha bollen, ha långa anfall med bra passningsspel, och det jobbar vi på varje dag. Samtidigt har vi spelare som är väldigt bra i omställningsfasen, säger Jörgen Lennartsson, och fortsätter:

– Sedan visade Sirius upp ett väldigt modigt spel vilket – tillsammans med underlaget – gjorde det intressant för oss att ligga på kontring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.