Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Blåvitt tappade segern – på mindre än en minut

Sargon Abraham gjorde sitt första mål 2020.
Men IFK Göteborg tog inte sin första seger 2020.
Istället tappade laget 1–0 till 1–2 på mindre än en minut mot portugisiska Louletano DC.
– Vi ska som IFK Göteborg alltid kunna ställa högre krav än vad vi såg i andra halvlek, säger tränaren Poya Asbaghi.

Det var en match med två olika ansikten. Och två olika bollar.

I den första halvleken, där allsvenskans Select-version användes, var IFK Göteborg bättre än portugisiska Louletano DC.

Laget ägde spelet, skapade chanser och hittade ledningsmålet strax innan halvtidsvilan.

Tobias Sana frispelade Sargon Abraham som placerade in bollen utmed backen. 1–0. Målet var hans första under 2020.

– Skönt! Det är alltid roligt att göra mål och det var längesedan sist, säger Sargon Abraham.

Strax innan målet hade Giorgi Kharaishvili levererat en strålande soloprestation på sin vänsterkant. Yttern hade tunnlat, fintat och skjutit.

Bollen tog i den ena stolpen, sedan i den andra – och ut. Tobias Sana och Noah Alexandersson försökte trycka in returen, men lyckades inte.

"Där behöver vi bli bättre"

Till den andra halvleken gjorde IFK Göteborg ett byte, Tom Amos kom in i mål i stället för Giannis Anestis.

Och så byttes det boll. Ut med den svenska, in med den portugisiska.

Då vände Louletano DC på matchen – på mindre än en minut ska tilläggas.

Med 65.25 på klockan tryckte Érico Castro in 1–1 på volley efter ett högerinlägg.

Med 66.17 på klockan, och efter att Kristopher Da Graca hade tappat bollen, kunde Érico Castro göra sitt andra mål i matchen.

Det var 2–1 till Louletano DC. Och det slutade så.

I och med förlusten är IFK Göteborg fortsatt segerlöst under 2020.

Tidigare har laget förlorat mot Ålborg (2–3) och Sarpsborg (0–1) samt kryssat mot Helsingborg (2–2).

– Första halvlek var bra från vår sida. Vi var laget som styrde och ställde, skapade målchanser, gjorde 1–0 och hade bud på mer. I halvtid var vi nöjda, konstaterar tränaren Poya Asbaghi.

– Sedan är det bara erkänna att andra halvlek var dålig. Den är vi riktigt, riktigt besvikna över. Det är inte första gången som vi gör byten och sedan tappar positioner på en hörna. Senaste det hände som jag kommer ihåg var Djurgården hemma i allsvenskan. Där behöver vi bli bättre.

"Det var dålig kvalitet överlag"

Asbaghi fortsätter:

– Sedan går det några sekunder efter det och så har vi plötslig tappat bollen i backlinjen för 2–1. Därifrån kan man välja att rycka upp sig och ta tag i matchen igen – det dyker jag inte att vi gjorde. Även om vi skapade ett par chanser i boxen så förväntar jag mig mycket mer. Vi ska kunna skapa tillräckligt för att vinna matchen. Det var dålig kvalitet överlag. Dålig teknisk förmåga, dåligt beslutsfattande och en icke godkänd halvlek på många sätt.

Påverkade det att ni gjorde mycket byten i samband med målen?

– Vi bytte ut fyra spelare och ett par minuter senare var det 2–1. Det är klart att organisationen blev lidande. Och kemin mellan spelarna. Många av de som spelade andra halvlek har inte spelat så många minuter – framförallt inte tillsammans. Jag förväntade mig inte att andra halvlek skulle se lika bra ut som den första, men den skulle fortfarande ha varit betydligt bättre. Det går inte gömma sig bakom att de har spelat lite minuter tillsammans och att vi gör byten. Vi ska som IFK Göteborg alltid kunna ställa högre krav än vad vi såg i andra halvlek.

Oroar det?

– Tittar man på prestationen mot Helsingborg senast så var den riktigt bra. Första halvlek i dag var riktigt bra. Det gör mig rätt lugn. Sedan vill vi vinna och skapa det självförtroende som det ger. Det räcker inte bara med bra prestationer. Det är klart att vi gärna hade gått in i tävlingssäsongen med en seger i ryggen nu i sista matchen, men nu får vi se till att vinna mot Västerås och få det självförtroendet. Gör vi det är det här glömt.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis (Tom Amos, 46') – Emil Holm (Alexander Jallow, 31'), Kristopher Da Graca, André Calisir (Jesper Tolinsson, 61'), Victor Wernersson (Nzuzi Toko, 61') – Alhassan Yusuf (Tim van Assema, 85'), August Erlingmark (Adil Titi, 61') – Noah Alexandersson (Amin Affane, 61'), Tobias Sana, Giorgi Kharaishvili (Oscar Vilhelmsson, 85') – Sargon Abraham (Robin Söder, 70')

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.