Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Blåvitt tappade ledning till förlust i Stockholm

Först hände inget. Sedan inget. Och sen kom tre mål på sju minuter. Efter 1–2-förlust mot Hammarby har IFK Göteborg nu bara åtta poäng ner till kvalstrecket.

Vid sidbytet pratades det nästan bara om en sak i pressrummet – om Thomas Rognes första halvlek.

Norrmannens första 45 minuter kan mycket väl vara hans bästa i IFK Göteborg. Inte bara för att han hade en livsfarlig nick som Johan Wiland akrobatiskt kunde enhandsrädda – han var också en gigant bakåt med sina brytningar och sin placeringsförmåga.

Men så långt in i matchen mellan Hammarby och IFK Göteborg var det mållöst, trots småtrevligt, böljande spel och lite småchanser åt båda hållen.

 – Vi hade en lite vinglig avslutning av första halvleken, men fick bra kontroll i början av andra, säger IFK-tränaren Alf Westerberg.

I början av andra exploderade det däremot.

Först gjorde Blåvitt 1–0 i 54:e minuten. Sebastian Eriksson spelade till Sören Rieks. Dansken bröt sig in i straffområdet och serverade Mix Diskerud med en väl avvägd snett-inåt-bakåt-passning. Diskeruds behärskade bredsida gick in.

Fyra minuter senare replikerade hemmalaget. Kennedy Bakircioglü, som för ovanlighets skull fick starta en match, fick ett bra frisparksläge. Han drog till, och bollen letade sig in i Pontus Dahlbergs nedre högra hörn. Det såg absolut inte otagbart ut.

Tre minuter efter det kom Bajen i en våldsam attack på högersidan. Sander Svendsen sköt, Dahlberg klarade – men Svendsen kunde slå in sin egen retur.

– Det där var två mål som båda var frukten av svagt försvarsarbete från oss. Vi hamnade i en uppförsbacke efter det där, men skapade tillräckligt många lägen för att kunna få in en boll till. Men det handlar om skicklighet och koncentration. Vi måste bryta den här trenden att vi skapar flest målchanser men inte vinner matcher. Vi måste jobba och spela med en annan övertygelse och mer kompromisslöst, säger Alf Westerberg.

Blåvitt fick därefter jaga – och jagade emellanåt ganska bra. Thomas Rogne hade ännu en sylvass nick. Tobias Hysén vaknade sent men hade under sista kvarten flera riktigt bra försök, bland annat en lurig frispark och en styrning som smet några centimeter utanför stolpen.

För IFK Göteborg börjar tabellen nu bli riktigt jobbig att läsa. 23 poäng efter serieledande Malmö FF är väl en sak, men en tiondeplats och endast åtta poäng ner till kvalstrecket är inget att skryta med.