Blåvitt tappade 2–0 till 2–2 mot jumbon Falkenberg

IFK såg ut att hitta till vinnande vägar under torsdagskvällen mot Falkenberg. Falkenberg lyckades dock kvittera i den 96:e minuten, och IFK fick nöja sig med ett kryss.
– Detta är vår sämsta försvarsinsats i år, säger tränare Poya Asbaghi.

ANNONS
|

Efter onsdagens matchförberedande träning sammanfattade IFK:s tränare Poya Asbaghi lagets situation.

– Jag har säkert fått frågan ”hur viktig är denna match för er?” inför alla årets matcher. Alla matcher i allsvenskan är viktiga. Jag kommer säkert fortsätta få frågan ända till omgång 29 ändå.

En viktig poäng, men frågan är om frågeställningen varit mer relevant under årets säsong.

IFK ställdes nämligen mot jumbon Falkenberg – och tappade igen.

Först var det sol, och Poseidon sken för laget.

Giorgi Kharaishvili gav IFK ledningen efter en fin genomskärare av Patrik Karlsson Lagemyr. Han satte sin egen retur efter ett misslyckat förstaskott.

ANNONS

Mattias Bjärsmyr nickade bollen över målvakt, men bollen rensades undan på mållinjen.

Eller? Var bollen kanske till och med över linjen?

Sargon Abraham fick ett kanonläge till att göra 2–0 innan pausvilan. Hosam Aiesh spelade en boll längs marken som Abraham mötte på ett tillslag. Viktor Noring i Falkenberg gjorde en jätteräddning.

Kunde inte döda matchen

I början av den andra halvleken gjorde laget också 2–0, när Abraham osjälviskt serverade Aiesh ett öppet mål.

Sen kom molnen över Göteborgshimmeln.

Abraham nickade i ribban.

Istället för 3–0, kom 2–1 när Falkenbergs Eli Sylisufaj fick på en drömvolley.

IFK krigade på.

Aiesh fick ett jätteläge. Ribban, igen.

Falkenberg fick till avslut. Emil Holm räddade på mållinjen.

Sedan kom kvällens ordentliga kalldusch. Med 96 minuter på klockan fick Falkenberg sin kvittering. Det var Carl Johansson som gjorde det.

– Vi leder med 2-0, och var nära 3-0. När vi inte får det är kart att vi borde ha ett lugn att stänga matchen. Vi blir lite för ivriga och tappar våra positioner. Det är något som vi inte kan vara nöjda med. Allra minst jag, säger tränare Poya Asbaghi.

Dramatiska avslutningen

Matchen fortsatte.

Med bara sekunder kvar fick August Erlingmark ett öppet mål.

Skulle IFK få in ännu ett sent mål?

ANNONS

Inte denna gång.

Erlingmark fick ingen riktigt träff, och bollen rullade sakta och retfullt ut till inspark.

Totalt mörker.

– Den trodde man skulle gå in, men vi skapar flera lägen som kanske är ännu öppnare tidigare i matchen. Det var väldigt många öppna målchanser idag, säger Asbaghi.

Ja, det var det verkligen.

Vad säger du om de sista tio minuterna? Det känns som att allting händer där.

– Det är inte så det ska vara. Vi vill inte ha en matchbild när det står 2-1 och vi ska skapa en massa målchanser på bekostnad av att vi släpper till en massa. Det gynnar det laget som ligger under. Vi får gärna skapa målchanser, men då får man se till att inte släppa till något bakåt. Det misslyckas vi med idag. Det var alldeles för böljande och öppet för vår smak, säger Asbaghi.

Vad tror du att tappet beror på?

– Vi tappar vår organisation och släpper in Falkenberg. Att Falkenberg gör två mål i den här matchen är inte ologiskt. Det ska de ha. Vi kan inte vara nöjda med försvarsspelet. Det är den sämsta försvarsinsatsen vi har gjort i år i alla tävlingsmatcher, säger han.

ANNONS

Poängtappet är tungt. Alla mål i IFK:s matcher verkar komma sent nu.

– Vi har varit bra på att göra mål i slutminuterna, nu precis som mot Helsingborg blir det att vi släpper in ett. Vill man se mål i slutminuterna får man kolla på IFK Göteborg, säger Asbaghi.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, August Erlingmark, Victor Wernersson (Emil Holm, 61) – Alhassan Yusuf, Tobias Sana – Hosam Aiesh (Kristopher Da Graca, 90), Patrik Karlsson Lagemyr (Jakob Johansson, 67), Giorgi Kharaishvili (Oscar Vilhelmsson, 90) – Sargon Abraham (Noah Alexandersson, 90)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS