Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bildbyrån

Blåvitt-supporter fick klä av sig innan match

En IFK Göteborgssupporter uppmanades av polis att klä av sig inför mötet mot Norrköping.
Något som fick Sofia Bohlin, supporter till IFK Göteborg och ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, att reagera.
– Jag tycker det är ett rent förnedrande, säger hon till fotbollskanalen.
– Jag kunde ha tagit med honom till polisstationen, som ligger ett antal kilometer därifrån, svarar polisen.

”Idag fick jag se Polisen tvinga en enskild supporter att öppet inför folk, vid bortainsläppet, klä av sig till underkläderna för att kolla om han hade något på sig. Obeskrivlig förnedring. Det fanns varken värdighet eller respekt för individen. Trakasserier och maktmissbruk.”

Sofia Bohlin, supporter till IFK Göteborg och ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, reagerade på twitter efter mötet mellan IFK Norrköping och Blåvitt.

Bakgrunden, som hon skrev på sociala medier, var att en visitatör misstänkt att en IFK Göteborg-supporter ska haft något otillåtet på sig - vilket ledde till att en polis beordrade supportern att klä av sig.

Sofia Bohlin utvecklar sina tankar för Fotbollskanalen.

– Jag tycker det är ett rent förnedrande och ett så ovärdigt sätt att hantera en individs integritet. Är det så att man misstänker att en individ har något olagligt på sig och att misstanken är så pass stor, då har polisen möjlighet att hantera den situationen på ett värdigt sätt. Att be person klä av sig inför människor på öppen plats… det är så långt över gränsen.

Bohlin berättar att Blåvitt-supportern togs med bakom en buss, men att det inte var något skylt område. Enligt henne kunde förbipasserande personer se när personen i fråga först tog av sig tröjan, tog på sig den igen och senare tog av sig byxorna.

Sofia Bohlin anser att polisen hade kunnat sköta det bättre.

– Vill man göra en kroppsbesiktning kan man ta med personen till ett rum eller någon form av inhängnad som säkerställer att den känner sig trygg och inte blir utsatt för att vem som helst kan se vad som händer.

"Kunde ha tagit med honom till stationen"

GP har varit i kontakt med polisen i fråga som menar på att det gick tämligen odramatiskt till.

– Istället för att stå precis i det fria går jag bort med honom mellan två bussar och säger till kompisen till honom att gå med så att han ser att det går rätt till. Han tar av sig sin jacka, en sweatshirt, lyfter upp sin t-shirt och där finns inget. Då släpper han bara t-shirten och låter den falla på, säger han.

Han tar aldrig av sig t-shirten?

– Nej, inte vad jag minns.

– Sedan knäpper han upp byxorna och låter dem falla till knävecken, snurrar på sig och så är det inget mer med det. Han tar på sig och jag säger att han är välkommen in på matchen. Han går till visitationen och går in på matchen.

Hur ställer du dig till att Sofia Bohlin, supporter till IFK Göteborg och ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, beskriver händelsen som "kränkande" och "ovärdig"?

– Jag vill inte kommentera det.

Kunde det hela gjorts annorlunda?

– Ja, det är klart. Jag kunde ha tagit med honom till polisstationen, som ligger ett antal kilometer därifrån. Det hade tagit längre tid. Jag kan inte ta med honom in på en toalett eller på kansliet där Norrköping har sitt, det är en offentlig plats.

Kan JO-anmäla

Vad som händer nu återstår att se, vill supportern så kan han göra en anmälan efter händelsen.

– Det är individen själv som får avgöra hur den vill gå vidare, precis som det är upp till de personerna som var på plats att ta ett beslut om hur de vill göra. De kan göra en JO-anmälan. Varje individ får ta ställning till det själv. Det här har precis skett så vi (SFSU) har inte hunnit gå in djupare på det. Men jag har pratat med IFK Göteborgs SLO efter händelsen och så får vi se vad som händer härnäst. Jag har informerat vår styrelse om händelsen. Vi får se hur vi går till väga med den här händelsen, berättar Sofia Bohlin för Fotbollskanalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.