Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Benjamin Nygren i IFK Göteborg-dressen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Blåvitt straffas efter Nygren-affären

IFK Göteborg sålde Benjamin Nygren till belgiska Genk för omkring 40 miljoner kronor.
Nu straffas klubben för att ha betalat ut ersättning till agenter i samband med övergången.
Bötesbeloppet landar på 350 000 kronor.
– Vi anser inte att vi har gjort något fel i övergången, kommenterar klubbdirektör Max Markusson.

Den 20 juni berättade IFK Göteborg att de var överens med belgiska Genk om en övergång för den då 17-årige Benjamin Nygren.

Försäljningen blev rekordstor i blåvita sammanhang, övergångssumman landade på omkring 40 miljoner kronor.

LÄS MER: Ett stort steg mot världstoppen

Den har dock fått negativa konsekvenser för klubben.

Ett par dagar efter att flytten blev officiell kunde GP berätta att IFK Göteborg riskerade att ha brutit mot Svenska Fotbollförbundets förmedlarreglemente i samband med flytten.

Anledningen? Klubben hade betalat ut ersättning till agenter – något som inte är tillåtet när det handlar om spelare som är under 18 år.

– Vi har uppmärksammat detta och kommer att titta närmare på den frågan, sa Svenska Fotbollförbundets jurist Tobias Tibell då.

LÄS MER: Riskerar att straffas efter Nygren-affären

En utredning inleddes – där det bland annat framkom att IFK Göteborg hade betalat agenten Dennis Celebic tre miljoner kronor i samband med Benjamin Nygren-affären.

Efter det bestämde sig Tobias Tibell för att anmäla IFK Göteborg till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd. Dels för att ha betalat ersättning till förmedlare, dels för att ha skickat in förmedlaravtalet med agenten Denis Celic för sent.

Även Dennis Celebic anmäldes.

"Får läsa och begrunda detta"

Ärendet togs upp vid ett sammanträde den 19 september. Under måndagen kommunicerades det fattade beslutet ut, vilket Sportbladet var först med att rapportera.

1. IFK Göteborg straffas med böter på 350 000 kronor (maxbeloppet i sådana här fall är 500 000 kronor).

2. Dennis Celebic stängs av ett år från och med i morgon, den 1 oktober.

I beslutet går det bland annat att läsa:

"Det är klarlagt att Göteborg har betalat ersättning till sin förmedlare Denis Celebic som har accepterat betalningen, i samband med Benjamins övergång till Genk. Då Benjamin var under 18 år är detta förbjudet. Göteborg och Denis Celebic har därmed brutit mot reglementet och ska bestraffas för detta".

Fakta: Händelseförloppet enligt SvFF:s utredning

* Den 3 juni träffades avtal om förmedlaruppdrag mellan Göteborg och bolaget Qevolution GFC som representerades av Denis Celebic. Avtalet gällde Benjamin och löpte under tiden den 3 juni – 14 juni.

* Den 18 juni träffades avtal om försäljning av Benjamin mellan Göteborg och Genk.

* Den 8 juli fyllde Benjamin 18 år.

* Den 17 juli godkändes övergången i FIFAs övergångssystem TMS.

* Den 31 juli skulle den första betalningen från Göteborg till Qevolution GFC/ Denis Celebic ske enligt förmedlaravtalet. Enligt Denis Celebic mottogs betalningen den 5 augusti.

* Den 22 augusti lämnade Göteborg in SvFFs standardiserade förmedlaravtal till SvFF.

Källa: SvFF

När GP når IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson säger han:

– Vi får läsa och begrunda detta. Sedan fatta beslut om och hur vi driver det vidare. Vi ska inte förhasta oss. Men det som är intressant att titta på är att nämnden röstade 5–2 i beslutet. Att nämnden inte är enig kan ge bild av hur komplext ärendet är.

De två som var skiljaktiga ansåg att den aktuella bestämmelsen i förmedlarreglementet är så otydlig att anmälan mot såväl IFK Göteborg som förmedlaren i den delen skulle lämnas utan bifall.

"Svårt att veta när man har följt reglerna"

I disciplinnämndens beslut har IFK Göteborg gett sin syn på anmälan. De skriver:

"Art 8.8 ger utrymme för tolkning hur den ska appliceras. Övergången godkändes den 17 juli vilket är efter att Benjamin fyllt 18 år. Vidare är utrycket förhandling inte tillämpligt på detta fall då all kommunikation skedde mellan företrädare från respektive klubb. Förmedlare var alltså aldrig involverad i den aktivitet som artikeln berör".

Vidare går det att läsa:

"Göteborg kan därför inte se att föreningen har brustit i sitt handlande. Om Disciplinnämnden ändå skulle anse att så är fallet bör omständigheten att Benjamin fyllde 18 år den 8 juli ses som en förmildrande omständighet och beaktas vid eventuell påföljd".

Max Markusson:

– Att vi har skickat in förmedlaravtalet för sent är en administrativ miss, men vi anser inte att vi har gjort något fel i övergången. Men som vi sa i vårt yttrande är det, med tanke på hur reglerna är skrivna, svårt att veta när man har följd dem alternativt inte har följt dem. Vi anser inte att vi har gjort något fel.

Hur menar du?

– Det finns flera delar i det. Vi menar dels på att vi inte har använt någon agent i själva förhandlingen, det var en kontaktförmedlare. Vi förhandlade hela vägen själva. Allt det som artikel 8 nämner att man inte får göra – det finns ingen vi har gjort i det. Och själva avtalet flöt efter han var 18. Så som vi tolkar regelverket har vi inte gjort något fel.

IFK Göteborg har fram till den 14 oktober på sig att besluta om de ska överklaga beslutet eller inte.

– Det här får vi läsa igenom flera gånger i lugn och ro, avslutar Markusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.