Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Blåvitt stoppar Engvall från OS

IFK Göteborgs anfallare Gustav Engvall kommer inte att representera Sverige under OS i Rio de Janeiro – klubben stoppar honom. – Vi vill inte ta den risken med så viktiga matcher. Det kan vi inte försvara mot varken spelarna i laget, mot våra supportrar eller mot klubben, säger sportchef Mats Gren till GP.

Det blir inget OS för Gustav Engvall. Det sätter IFK Göteborg stopp för och i stället blir det toppstrid i allsvenskan och kval till Europa League för 20-åringen.

Blåvitts sportchef Mats Gren redogör för GP på vilka grunder man fattat beslutet att säga nej till förbundskapten Håkan Ericsons förfrågan att få med Engvall till Rio de Janeiro – trots att man in i det sista haft dörren öppen för en lösning.

– De andra klubbarna i Sverige som är ute i Europa sa nej ganska snabbt men vi har försökt vänta så länge som möjligt för att se hur hela situationen ser ut. Men vi känner lite grann just nu att vi inte kan undvara Gustav, säger Gren och fortsätter:

– Vi har haft diskussionen öppen med Gustav hela tiden så han har vetat lite grann hur läget ser ut för att vi skulle kunna hitta en lösning, men Gustav hade full förståelse för att allsvenska toppstriden plus Europa är prio nummer ett.

– Nu skulle det vara för många matcher som vi skulle vara utan honom. Vi kan inte ta in någon ersättare för honom under de här åtta matcher och då skulle vi bara få tre anfallare och vi vet att det blir stor belastning på våra anfallare där risken för skador blir större.

– Där ville vi inte ta den risken nu med så pass viktiga matcher. Det är synd för det landslaget som åker dit eftersom Gustav är en bra spelare men vi känner att i det här läget så måste IFK Göteborg vara prio nummer ett.

Gustav Engvall har under sommaren visat fin form och gjort mål såväl mot Llandudno i Europa League-kvalet som mot Gif Sundsvall i den allsvenska återstarten.

Men det är inte bara anfallarens fina form som ligger bakom beslutet utan Mats Gren pekar på den hårda belastningen.

– Med den stora belastningen som vi hela tiden har haft i bakhuvudet så kommer vi inte att klara av åtta matcher på tre anfallare. Det blir för tufft. Risken att vi spelar bort både allsvenskan och viktiga Europamatcher på grund av att vi fattar ett dumt beslut här den är för stor.

– Det kan vi inte försvara mot varken spelarna i laget, mot våra supportrar eller mot klubben. Det går inte.

Hur tacklade Gustav det själv?

– Han hade full förståelse för det så det var inga hard feelings eller någonting från Gustav utan det var lugnt.

Hur tog Håkan Ericson emot beskedet?

– Det är Jörgen som har haft kontakten med Håkan. Men han tyckte det var synd men hade ändå förståelse för att beslutet. Med tanke på hur de andra tre klubbarna som spelar i Europa resonerat så hade han väl inte haft så stora förhoppningar att vi skulle släppa Gustav. Han vill självklart ha bästa möjliga laget med, men ändå har han förståelse för beslutet.

När GP når Gustav Engvall har han just avslutat måndagens träning med IFK Göteborg, och han gör klart att han gärna hade representerat Sverige i OS, samtidigt som han respekterar IFK Göteborgs beslut.

– Det känns lite dubbelt. Man vill vara på två ställen samtidigt, men det går inte. Det är IFK som har makten, och nu stannar jag här. Det är okej det också, säger Gustav Engvall.

Hur gick diskussionerna till?

– Jag, Mats och Jörgen satt och snackade. Det var inga hard feelings. Jag förstår dem. Jag hade jättegärna spelar OS, men Europa League-kval och Allsvenskan är också viktigt, och jag vill vara med där också.

Så nu får 20-åringen alltså följa OS från tv:n hemma i Göteborg. Och det kommer inte kännas helt lätt.

– Det kommer kännas lite jobbigt, när man hade kunnat vara där. Men nu får jag rikta in mig på Blåvitt i stället.

U-lagsförsvararen Alexander Leksell, som gjorde tävlingsdebut för Blåvitt i returmötet med Llandudno, togs även han ut i bruttotruppen till OS. Leksell kommer Blåvitt att släppa om han blir uttagen.