Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Blåvitt sneglar på rivalerna: "Man blir imponerad"

Både AIK fotboll och Frölunda Indians inspirerar IFK Göteborg. – Dit måste vi också. Det är det enda, säger sportchefen Mats Gren.

Frölunda Indians vann i våras både SHL och CHL, AIK fotboll har genom 17-årige supertalangen Alexander Isak blivit sinnebilden av svensk talanghantering.
Bland klubbarna som jagar U21-landslagsmannen finns Real Madrid, Bayern München, Chelsea och West Ham. Det allsvenska försäljningsrekordet innehas av Malmö FF och är från 2001 när Ajax köpte Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner kronor.
Det hänger enligt flera mediauppgifter nu löst. 

På Kamratgården pågår för närvarande en översyn av det egna akademiarbetet, där utgångspunkten är att förbättra förutsättningarna för talangerna att på allvar kunna konkurrera om platser i A-truppen – och senare A-laget. 
I det arbetet, som styrs av Mats Gren och leds av nye akademichefen Jonas Olsson, hämtas inspiration från just AIK och Frölunda.
– Man blir imponerad, säger sportchefen Mats Gren. 
– Nu är Frölunda en annan sport. Den är alltid lite svårare. De har lättare att släppa in juniorerna, de kan matcha in dem några minuter här, några där.
– När man leder med 5-0 är det inte så svårt att släppa in en junior. Ser de att det inte håller kan de sätta dem på bänken igen. Den möjligheten har inte vi, säger Gren och fortsätter:
– Men … det Frölunda har gjort bra är att de har tränat jävligt mycket och jävligt hårt med sina juniorer. Så när de kommer upp på A-lagsträningarna har de inga problem att vara med. Det är dit vi måste komma.

Metoden är bland annat fler träningar, längre träningar, mindre fokus på matcher och fler tränare ute på planen.

Även om Alexander Isak är en exceptionell talang är det dit Mats Gren och IFK siktar i sitt talangarbete.
– Att man skall få fram en Isak, en anfallare av hans kaliber, det kommer inte hända varje dag i AIK heller. De har gjort det bra. De har fått fram andra också. Även Malmö har plockat fram egna juniorer.
– Dit måste vi också kunna komma, att spelarna kommer upp på den nivån träningsmässigt, sedan har vissa mer talang än andra, säger Mats Gren.