Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/12

Blåvitt räddade poäng mot Elfsborg efter straffdrama

IFK Göteborg såg ut att dras in i bottenstriden på allvar. Då byttes Amin Affane in och låg bakom både reducering och kvittering.
Prestigemötet slutade 2–2 efter stor dramatik.

IFK Göteborg inledde lovande och skapade ett par, tre skapliga lägen. Inte minst var André Calisir oerhört nära att ge Blåvitt ledningen på nick, men Kevin Stuhr Ellegaard lyckades reflexrädda.

Och istället var det Elfsborg som kunde ta ledningen. Fredrik Oldrup Jensen slog ett helt misslyckat uppspel, som Stefan Ishizaki kunde snappa upp. Han serverade sedan Chinedu Obasi, som från straffpunkten kunde dunka in 1–0. Det var dock ett skott som IFK-målvakten Erik Dahlin borde ha kunnat klara.

Knappt tio minuter senare blev läget ännu mörkare för IFK Göteborg. André Calisir halkade, Per Frick satte fart och lurade skjortan av både Carl Starfelt och Erik Dahlin innan han elegant lobbade in 2–0.

LÄS MER: Så bra var Blåvitt-spelarna mot Elfsborg

Elfsborg, som inte vunnit på åtta omgångar innan de kom till Gamla Ullevi, såg ut att ta en säker trepoängare.

Söder reducerar

Den andra halvleken inleddes med att Erik Dahlin tog halv revansch på sig själv när han räddade Joakim Nilssons utmärka nick. Men Blåvitt lyckades inte skapa särskilt mycket framåt, och Poya Asbaghi kände sig tvungen att agera: ut med Patrik Karlsson-Lagemyr – som inledde piggt men hade väldigt svårt att hävda sig ju längre matchen led – och in med Amn Affane. Med 20 minuter kvar byttes även Sargon Abraham in i stället för Sebastian Ohlsson.

Och det var just efter det som hoppet tändes på Gamla Ullevi: Affane slog en frispark, Starfelt dök upp på bortre stolpen och hittade in till Robin Söder som kunde stöta in reduceringen från nära håll.

Plötsligt var det puls och nerv i matchen igen, vilket inte minst märktes när Robin Söder och Jon Jönsson drabbade samman. Den senare såg sedan ut att nicka till mot Söder, som föll till marken, och när domaren beslutade att ge båda spelarna gult kort höll Poya Asbaghi på att explodera vid sidlinjen.

Omdiskuterad straff

Han skulle snart bli gladare. Amin Affane bjöd på en läcker fint, men drogs omkull och det var straff för Blåvitt med knappt fem minuter kvar av ordinarie tid.

Ett domslut Elfsborgsspelarna reagerade starkt över då man ansåg att kontakten var utanför straffområdet.

Ghiorgi Kharaishvili stegade fram. Var iskall. Lågt, till höger. 2–2.

Matchen var dramatisk ända in på den långa stopptiden, och IFK Göteborg var laget som ivrigast försökte sno åt sig ett segermål. Dock utan att lyckas, matchen slutade 2–2 och därmed är Blåvitt fortsatt fem poäng framför rivalerna från Borås i tabellen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.