Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Blåvitt-profilerna drabbar samman: "Hoppas vi vinner"

Det blir ett lite annorlunda luciafirande för Lasse Vibe och Gustav Engvall. Bästa kompisarna möts när Bristol City tar emot Brentford. – Jag hoppas att vi vinner och att Gustav får spela, säger Lasse Vibe till GP.

Lasse Vibe och Gustav Engvall blev bästa kompisar under sin tid i IFK Göteborg. Till den här säsongen fick Vibe sällskap i England och Championship, andraligan i England av Gustav Engvall. Supertalangen lämnade IFK Göteborg för Bristol City i en uppmärksammad övergång. 
Någon vidare succé på planen har det dock inte blivit för Engvall som fått nöja sig med ett inhopp under säsongen. 
– Jag brukar säga till honom att han ska ta vara på alla minuter han får. Det har inte blivit så mycket speltid för honom, men det kommer. chansen dyker alltid upp och då gäller det att man tar den, säger Vibe och fortsätter.
– Jag har berättat för honom hur engelsmännen fungerar. I deras ögon kommer han från en mycket svagare liga och då kan han inte få spela direkt. Han måste bevisa väldigt mycket innan han får chansen.

"Snackar hela tiden"

Duon sågs nyligen i London och fick då dessutom sällskap av Emil Salomonsson. Trion som blev just en väldigt stark sammansvetsad trio under sina år i IFK Göteborg.
– Det var kul att ses alla tre, vi ses inte så ofta men det var kul. Sen snackar vi hela tiden om hur det går och sådär. Jag försöker alltid peppa honom, säger Vibe.

Hade du kunnat tro när du lämnade Blåvitt att ni skulle mötas i Championship?
– Aldrig! Jag tänkte inte att Gustav skulle hamna i Championship. Jag tänkte att han hamnar nog i Premier League eller något mellansteg först. Men jag är väldigt glad för att han kom hit för vi har kommit varandra närmare igen nu.

Det skiljer drygt två timmar mellan de bästa kompisarna. Mellan Bristol City och Brentford FC skiljer det två poäng i tabellen. Där lagen ligger på en 14:e respektive 15:e plats. Upp till kvalplatserna till Premier League är det dock endast fem poäng för Bristol och sju för Brentford.
– Vi har haft en säsong med mycket upp och ner. Jag har varit skadad, avstängd och missade några matcher i början efter OS så det har inte blivit så mycket kontinuitet. Men det är väldigt jämnt i tabellen, vinner man ett par matcher i rad så är man med och slåss om att flyttas upp. Förlorar man ett par så är man på väg att åka ur. Det är som det ska vara i Championship, säger Vibe.

Vilka vinner Lucia-kampen?
– Det ska bli spännande att mötas. Jag hoppas att vi vinner och att Gustav får spela. Jag vet ju hur mycket det betyder även om man får hoppa in ibland. Sen är det kul att folk i Sverige följer hur det går. Jag hör ofta svenskar och danskar som skriker på läktaren och träffar ibland några efter matcherna, säger Vibe.

Hur känns det att fortfarande ha det stödet?
– Jag förstår ju att svenskar kanske inte hade kollat på Brentford om jag inte hade spelat där. Men det är väldigt kul att det finns folk som åker hit och kollar. Sen fattar jag ju att många åker till London och då finns det både Premier League och Championship att titta på. Men jag är väldigt tacksam och känner mycket kärlek från svenskarna som åker hit och det värmer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.