Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Johansson med förbundskapten Janne Andersson. Bild: Bildbyrån

Blåvitt-profilen matchhjälte mot Italien: "Inte gjort något viktigare"

För drygt tre år sedan spelade han allsvenskan med IFK Göteborg. På fredagskvällen sköt Jakob Johansson Sverige ett steg närmare VM i Ryssland när herrlandslaget vann med 1-0.  – Jag kan inte komma på att jag har gjort något viktigare mål, säger matchhjälten till GP.

Jakob Johansson hade aldrig gjort mål för Sveriges landslag innan matchen mot Italien. Fem minuter efter att han kom in på planen stod han i mitten av en grupp målfirande svenskar efter att ha skjutit 1-0 via en italienare. 

– Jag försöker ta position utanför straffområdet för att förhindra kontring eller nypa till om läget kommer. Och mycket riktigt så dimper bollen ner på precis rätt ställe. Då var det bara att nypa till, säger Jakob Johansson till GP. 

Är det det viktigaste målet du gjort?

– Jag har inte gjort mål i något större sammanhang iallafall. Jag har knappt spelet någon match i det här sammanhanget. Så det är ett ganska enkelt svar.

Matchen var en timme gammal. Resterande halvtimme spenderade Jakob Johansson och resten av Sveriges lag mestadels på egen planhalva.  Nollan hölls – och nu väntar en direkt avgörande match i Milano. 

–  Det är ett fördelaktigt resultat. Men det är långt ifrån över. Vi ska möta ett fantastisk bra landslag på bortaplan. Man får se det som en ny match där och vi ska göra det rätt från början där nere, säger Jakob Johansson. 

"Gjorde ett jättebra inhopp"

Trollhättesonen fick inte starta matchen, trots bra insatser tidigare under kvalet. 

– Den är knivig. Tidigare har Albin och Jakob gjort det bra mot bra lag. Den var svår. Jag bestämde mig sent. Sebastian är rappare och kvickare, Jakob mer positionssäker. Rätt eller fel vet man inte ens alltid i efterhand. Sebastian gjorde en bra match, Jakob gjorde ett jättebra inhopp, säger förbundskapten Janne Andersson om valet.

Det var Albin Ekdal som fick kliva av minuterna innan Sveriges ledningsmål. Det var dock inte ryggen, utan ljumsken som krånglade. 

– Han fick en smäll i första halvlek. Jag vet inte exakt hur det är med honom, säger Janne Andersson.