Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitt och Häcken får en miljon – tack vare MFF

Blåvitt och Häcken får en miljon var tack vare Malmö FF. Skåningarnas Champions League-framgångar ökar Europapotten från svensk elitfotboll till de svenska lag som ska kvala till Europa.

Svensk elitfotboll delar varje säsong ut pengar till de lag som ska kvala till Europaspel för att ge klubbarna bättre chans att nå Europa och därigenom stärka Sveriges ranking.

Potten har blivit avsevärt större efter att Malmö FF lyckats ta sig till Champions League två år i följd. Tanken är nämligen att lag som klarar att ta sig in till Europa ska hjälpa till att betala tillbaka.

Något som innebär att potten nu stigit från tre mljoner 2014 till sju miljoner i år.

Det innebär goda nyheter för Blåvitt och Häcken. Klubbarna får en miljon vardera inför sommarens Europakval.

– Från och med 2016 har vi inskrivet i avtalet att alla fyra lagen får support. Lag ett, två och tre från Allsvenskan samt vinnarna av Svenska Cupen. Det gör att vi har sju miljoner att fördela ut på fyra föreningar, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll i ett pressmeddelande.

Pengarna blir ett välkommet tillskott för klubbarna som redan vet hur de kan användas i jakten på Europaspel.

– Vi kommer att göra ett sommarläger för att få bästa möjliga förberedelser och på det en match mot Strömsgodset i Stenungsund torsdagen före midsommar, säger Blåvitts sportchef Mats Gren.

– Jag ser direkt att pengarna kan göra att vi kan bredda truppen något till sommaren. Det behöver vi och egentligen alla klubbar som ska spela i Europa, säger Häckens klubbdirektör Dennis Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.