Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitt och Öis i pridetåg: "Handlar om mänskliga rättigheter"

På söndag fylls Avenyn av en regnbågsfärgad parad. West Pride kulminerar med paraden för allas lika värde - och både IFK Göteborg och Örgryte finns med i tåget. - Vi ska stå upp för viktiga saker, säger Örgrytes klubbdirektör Pierre Edström.

Vanligtvis är IFK Göteborg starkt förknippat med blått och vitt och Örgryte med rött och blått. Men på söndag blandas fotbollsklubbarnas färger med resten av regnbågens när representanter från föreningarna vandrar med i West Prides avslutningsparad från Götaplatsen till Bältesspännarparken. 

- För oss var det en självklarhet, det handlar ju om mänskliga rättigheter. Vi gör ingen stor grej av det utan står bakom alla bra initiativ som rimmar med vår värdegrund. Det är viktigt att Öis vågar ta ställning, säger Pierre Edström.

Örgrytes supportrar har varit drivande i frågan, berättar Edström, och kommer vandra i tåget tillsammans med spelare och ledare från Sällskapet. Detta är tredje året som Örgryte går med i paraden och klubben har under året visat sitt stöd för HBTQ-rörelsen genom att ha regnbågsfärgade hörnflaggor på sina hemmamatcher. 

För andra året i följd sluter också IFK Göteborg officellt upp bakom prideparaden i Göteborg. Elisabeth Anderton är ansvarig för IFK Göteborg i samhället:

- Vi är en kamratföreningen och det ligger i våra grundläggande värderingar att alla ska vara välkomna och känna sig trygga hos oss. Det var en självklarhet för oss att vara med, säger hon. 

Klubbens spelare befinner sig på läger i Smögen och kommer därför få svårt att delta i tåget, åtminstone fysiskt. Däremot kommer representanter från styrelse och personal att gå sida vid sida med supportergruppen Änglarna längs med Avenyn. 

Elisabeth Anderton ser pridetåget som ett tillfälle att förändra vissa av det språkliga normer som i bland kan finnas på fotbollsläktaren. 

- Det är viktigt att visa öppenhet, speciellt inom idrottskulturen som kan vara lite grabbig, säger hon och fortsätter:

- Det finns ett språkbruk på läktarna där vissa inte tänker på vad de säger och hur det kan uppfattas av andra. Därför är det viktigt att det skapas möten för att öka kunskapen hos de här personerna. Det här kan vara ett sätt att få till såna möten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.