Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Max Markusson hoppas att klubben ska kunna fortsätta minska sitt driftunderskott. Bild: Bildbyrån

Blåvitt mot nytt stort driftunderskott

IFK Göteborgs transfersommar har varit guld värd för klubbens ekonomi, men utmaningar kvarstår.
GT var först med att berätta att klubben går rejält back på driften även under 2019. Enligt uppgifter till GP rör det sig om 26 miljoner kronor mot de budgeterade 14 miljoner kronorna.
Men Blåvitt ser trots allt ut att stänga 2019 med klart bättre resultat än i fjol.
– Vi har relativt god kontroll, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson till GT.

IFK Göteborg hade ett sportsligt tufft 2018 och det fanns områden där även klubbens ekonomi fick lida. Inte minst när det gällde driftkostnaden.

Blåvitt gick back hela 33,5 miljoner kronor på driften under förra året och årsbudgeten räddades till mångt och mycket av spelarförsäljningar.

– Korrelationen mellan sportslig och ekonomisk framgång är alldeles för hög. Ett av de stora tappen är den tappade publiken, som ju har att göra med sportsliga framgången, sa Blåvitts ordförande Mats Engström till GP tidigare och fortsatte sedan:

– Samma sak har gällt merchandise med mera. Alla de delarna blir ju lättare i sportslig framgång, men vi måste kunna jobba på ett sätt där vi inte blir lika beroende av den framgången.

Den här säsongen har Blåvitt varit mer framgångsrika på planen och då har också publiksnittet ökat markant. Med en hemmamatch kvar ser IFK Göteborg ut att öka sitt publiksnitt med drygt 3 000 personer (från 9 987 till 13 066) per match. Något som såklart påverkar ekonomin positivt.

Nyligen var GT först med uppgifter om att IFK Göteborg fortfarande går en rejäl slant back på driften, men det handlar ändå inte alls om lika mycket pengar som under 2018. Enligt GP:s uppgifter rör det sig om 26 miljoner kronor.

Klubben hade enligt uppgifter budgeterat för 14 miljoner i driftunderskott.

– Jag tänker inte kommentera några summor, men driften har gått bra mycket bättre än i fjol och vår målsättning är att minska driftunderskottet ännu mer. Vi har gjort ett bra år ur alla perspektiv, nu gäller det att se hur vi kan förvalta det på ett klokt sätt. Vi har relativt god kontroll och gör budgetavvägningar inför 2020, säger klubbdirektören Max Markusson till GT.

Går mot positivt resultat

Klubben har som mål att fortsätta minska underskottet på driften, men det är inte helt enkelt, enligt Max Markusson.

– När vi gjorde vår femårsplan i fjol sa vi att det skulle bli två tuffa år och även om det har gått bättre än väntat i år finns det ingen anledning att ändra på det. När det gäller driftunderskott är det en väldigt stor utmaning att komma ner under 10-15 miljoner om man inte jämt och ständigt spelar i Europa. Man får titta på var andra klubbar ligger och var Blåvitt har legat historiskt, men 33,5 miljoner som det var i fjol är alldeles för högt för vårt välmående, säger klubbdirektören.

Under 2019 har IFK Göteborg haft en transfersommar som betytt mycket för klubbens ekonomi. Benjamin Nygren såldes till Genk för drygt 40 miljoner kronor och man har även fått in bra med pengar för Carl Starfelt och Sebastian Ohlsson. Där rör det sig om drygt tio respektive tre miljoner kronor.

Enligt GP:s uppgifter gör det, trots driftkostnaderna, att IFK Göteborg går mot ett positivt resultat på mellan 15 och 20 miljoner kronor för 2019. Det exakta resultatet kommer att offentliggöras först vid årsmötet i mars nästa år.

Till GT säger ändå Max Markusson att klubben kommer att vara beroende av spelarförsäljningar även under 2020.

– Under nästa år måste vi göra det, det ligger i vår budget. Men i vilken omfattning ... där är vi inte helt färdiga. När jag pratar om två tuffa år så ingår det spelarförsäljningar och det är rimligt att anta att det blir försäljningar i vinter, säger Max Markusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.