Blåvitt kvitterade sent – stor dramatik i Malmö

Det förväntades bli en stormatch på förhand. Det blev en match som hade allt. Till slut fick Sebastian Eriksson sista ordet med sin sena kvittering till 2-2 och IFK Göteborg fick med sig en poäng från en högdramatisk tillställning i Skåne. – Det är en riktigt moralpoäng vi tar här, säger tränaren Alf Westerberg.

|

Det var galet, tempofyllt och välspelat. Stormötet mellan Malmö FF och Göteborg motsvarade de högt ställda förväntningarna – och gav efter 97 minuters intensivt spel lagen var sin poäng.

Hemmasupportrarna hade precis hunnit tystna efter inmarscheringssången när Tobias Hysén flög genom luften som om han vore 20 år igen. Pannan träffade Mikael Bomans vänsterinlägg perfekt och stötte bollen i mål bakom en chanslös Johan Dahlin. Det hade bara gått tre minuter. Det var bara början på en av den här säsongens mest händelserika matcher.

IFK Göteborg stod tryggt i sitt 4-4-2, med Sören Rieks och Mikkel Diskerud i startblocken redo att sticka i väg i kontringar när helst Sebastian Eriksson eller Vajebah Sakor samlade ihop bollen på mitten. Sam Adekugbe höll inte igen trots ständigt hotande Malmö-spelare mot sig och gav Sören Rieks lite ytor att vrida kroppen inåt i planen.

Men det var inte dansken som skapade gästernas hetaste lägen efter målet. Mikael Boman sköt tre gånger – samtliga förgäves –när Blåvitt bet sig fast efter en hörna. Emil Salomonsson sköt från 30 meter så att överliggaren vibrerade resten av halvleken, men det var bara Hysén som fick hål på Johan Dahlin, som gjorde en bra första halvlek.

Om Trollhättesonens första 45 var bra var Pontus Dahlbergs formidabel. Han stod i vägen när Markus Rosenberg nickade från nära håll, han stod i vägen när Markus Rosenberg sprang offside, han stod i vägen när Jo Inge Berget avlossade från distans. Och otroligt nog stod han i vägen när samme Berget med hela målet öppet bara skulle lägga in kvitteringen. Frispelad av rörlige, men något slarvige, Alexander Jeremejeff, satte Berget bredsidan till och hade nästan börjat fira när han såg IFK Göteborgs 18-åring flyga som i trans mellan sina stolpar.

Berget fick hål på Dahlberg

Det skulle behövas ett tredje friläge för norrmannen innan han fick bollen förbi Dahlberg. Framspelad av samme Alexander Jeremejeff hittade Berget en lucka mellan Blåvitt-målvakten. Kvitteringen, som legat i luften länge, var ett faktum.

Kort därefter blev IFK:s jakt på poäng än svårare. Kristopher Da Graca, fram till dess gästernas kanske bäste spelare, flög in i en tackling och fick sitt andra gula kort på kort tid. Utvisning blev följden och Blåvitt trycktes allt närmre eget mål.

Därför var straffen, som dömdes av linjemannen, som Malmö FF fick kort senare logisk. Hemmalaget tryckte på och Sören Rieks tryckte för mycket i ryggen på Anton Tinnerholm. Markus Rosenberg klev fram för att lägga den. Malmö-kaptenen är känd för att ha gott självförtroende, denna gång kanske för gott. Straffen chippade han mitt i målet – där Pontus Dahlberg stod kvar.

Rosenborg satte 2-1

Sex minuter senare kunde målvaktstalangen dock inte stå emot Rosenbergs avslut med pannan. Framskarvad av Franz Brorsson fick hemmasonen fira med den fullsatta klacken, till Blåvitts stora besvikelse.

Innan det gav något resultat kunde Malmö, för åttonde gången den här säsongen, göra ett mål som såg ut att ge tre poäng sista kvarten. Men Sebastian Eriksson ville annorlunda. Med bara fem minuter kvar till full tid satte kaptenen skallen till och stötte in kvitteringen. Firandet fick mängder av hemmasupportrar att strömma ned på innerplanen. Pulsen var hög på alla i den fullsatta arenan och dramat höll på att få ännu en vändning när nyinsatte Carlos Strandberg nickade från nära håll. Pontus Dahlberg gjorde dock ytterligare en högkvalificerad räddning och höll Blåvitt kvar i matchen.

– Det händer ju en del. Jag tror inte jag riktigt har sorterat ut alla situationer och allt som den här matchen innehöll. Vi gör en i många stycken bra första halvlek. Sedan blir vi en aning låga sista tio minuterna i första halvlek där vi tar lite riskabla bolltapp i centrum. Men jag är klart nöjd med första halvlek. Efter utvisningen får matchen en annan karaktär. Vi får strida för livet för att hänga kvar i den. Det bestående är ändå att vi klarar att hålla ut och hitta sätt att kvittera när vi har hamnat i underläge med tio man, tröttkörda, säger han.

De sju minuterna tilläggstid fortsatte i samma stil som de tidigare 90 – allt hände hela tiden. Men ställningen stannade vid 2–2 och Sveriges två framgångsrikaste klubbar delade på poängen i vad som mycket väl kan ha varit säsongens mest underhållande match.