Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitt jagar revansch: "Nu har vi deppat klart"

Besvikelsen efter Europa League-uttåget är bortborstad. Mot Helsingborg ska Blåvitt komma på rätt bana igen.… – Vi har deppat klart och har nu allt fokus på att nå topp tre i allsvenskan, säger IFK Göteborgs tränare, Jörgen Lennartsson.

IFK Göteborg är tillbaka på svensk mark igen efter Europaäventyret i Azerbajdzjan, som slutade i nederlag 0-3 mot Karabach och blytungt uttåg ur turneringen. Drömmen om ett gruppspel är i kras och nu ska säsongen räddas med en stark avslutning i allsvenskan. 

– Vi har extremt mycket motivation. Även om vi åkte ur mot ett skickligt lag som var bättre än oss, känner vi så klart en enorm revanschlusta efter att ha åkt ur Europa League, säger Jörgen Lennartsson. 

Och nu är planen glasklar. IFK Göteborg, för tillfället fyra i tabellen fyra poäng bakom antagonisten AIK, ska satsa för att jaga ikapp och komma topp tre i allsvenskan - vilket innebär Europaspel även nästa säsong. 

– Vi fick åtta värdefulla Europamatcher det här året, det tycker alla om och det är viktigt, vi vill spela där nästa år också. 

Ett SM-guld är med elva omgångar kvar i högsta grad fortfarande teoretiskt möjligt men upp till serieledande Malmö FF är det tio poäng, när alla lag har spelat 19 omgångar, och MFF har tillsammans med regerande mästaren IFK Norrköping övertygat. 

Är guldet kört?
– Det är inget vi pratar om. Det är Europaspel vi siktar in oss på.

Första hindret på vägen till den åtråvärda tredjeplatsen är Helsingborgs IF. Ett lag som den här säsongen har varit en stor besvikelse. Klubben har det kämpigt med både ekonomi och det sportsliga. Inför kvällens möte på Gamla Ullevi placerar sig HIF på kvalplats. Blåvitt har dessutom tagit fem segrar på de fem senaste mötena lagen emellan.

– De är i nedre delen av tabellen, men det spelar ingen roll. Det här är en ny match och det har varit jämna och tuffa drabbningar mot dem.

– Och på sistone har de inte fått den poängutdelningen som de har gjort sig förtjänta av. Mot AIK borta ledde de med 1-0 och åkte på en feldömd straff. Matchen efter var de det klart bättre laget mot Kalmar.

Mads Albaek blev med en fin frispark den ende IFK-spelaren att näta mot Karabach. Mot HIF vill dansken se sitt lag hitta formen igen och han har inget emot att sätta dit en ny fullträff. 

– Jag gör gärna mål igen, men det viktigaste är att laget vinner. Vi är sugna på revansch, vi ska göra allt för att ta en seger. Det är bra med fotboll, det kommer alltid en ny match att vinna snart igen. 

På den sista träningen inför mötet med HIF möttes laget upp av hundratals supportrar i samband med att den årliga Kamratdagen gick av stapeln på Kamratgården. Och stödet var uppskattat hos Blåvitts mittfältskugge.

– Ibland undrar man vad fan man håller på med, som när man har torskat mot Karabach. Då värmer det att få komma hem och se och höra alla här som stöttar oss. Det värmer i mitt blåvita hjärta.