Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitt jagar nytt SM-guld: "Tror att vi vinner"

På söndag kan IFK Göteborg bli bäst i Sverige. – Jag unnar verkligen spelarna att få spela en SM-final och jag tror att vi vinner, säger U19-tränaren Thomas Olsson.

Platsen är Borås Arena, motståndet IF Elfsborg och uppdraget häftigast tänkbara: Ge allt för att vinna SM-guld.

– Vi har gått som tåget från sommaren och framåt. Det är vi två som har chansen, vi kom etta och tvåa i serien och nu även tagit oss till final, säger Thomas Olsson.

IFK Göteborg är i final för tredje gången på fem år.

– Vi har varit i semifinal fyra av de fem senaste åren. Det är inget lag som kan matcha det. IFK Göteborg är långt framme jämfört med andra klubbar, säger Olsson, som lämnar uppdraget som U19-tränare efter matchen på söndag.

– Det hade varit speciellt att sluta med ett SM-guld, säger han.

Vad betyder den här matchen i klubbens satsning på egna ungdomar?

– Det överlägset viktigaste är att få fram spelare till A-laget. Sedan ingår det att lära dem att vinna matcher och vinna viktiga matcher. Därför … jag spelar alltid för att vinna.

– Sedan betyder det mycket för spelarna, att få spela en sådan här match. Att vinna ett SM-guld skulle vara ett stort minne.

Tomas Ohlsson menar att alla har chansen att bli allsvenska spelare.

– Vi skall ta upp två per år. Med den grupp vi har i år skall vi absolut fylla de två platserna, plus några till. Vindarna i IFK blåser mot att satsa på yngre spelare.

– Uttalande klubben gjorde under sommaren, att två spelare skall upp, har gjort min grupp mycket mer motiverad, de ser chansen. Det är en bra tid att vara ung spelare i IFK Göteborg.

Jonas Olsson är akademichef i Blåvitt.

– Det här är ett kvitto på att vi har en bra verksamhet. Sedan är det upp till spelarna själva, att inte bara vara del av trupp, utan även ta plats, säger han.

Mot Elfsborg har IFK Göteborg alla spelare tillgängliga med undantag för Viktor Olofsson, som är avstängd efter utvisning i semifinalen.

2018 tar IFK Göteborg bort åldersgränserna i de äldsta ungdomslagen. Elit 1 spelar i U21- och U19-serien och leds av Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson. Elit 2 spelar i U17 och U16-serierna och leds av Tom Carney.