Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Blåvitt-ikonen klar för klubben: "Ska bli kul"

Nu är det klart. Hjalmar Jonsson tar steget in och blir tränare i den blåvita akademin. – Det skall bli kul att jobba med detta nu, säger han till GP.

I november spelade den populäre islänningen sin allra sista match för IFK Göteborg och hyllades efteråt för sina 15 allsvenska säsonger i blåvit tröja.

Direkt öppnade han för en fortsättning i IFK Göteborg – som ledare.

Den kan ske som tränare för U19-laget, som leds av tidigare IFK-spelaren Thomas Olsson och som dessutom kommer innehålla rekryteringen från Angereds MBIK, Frankie Boakye.
– Vi skall ha två assisterande under Thomas. Frankie, som är en väldigt duktig och ansedd tränare, är den ena.

Och den andra är Hjalmar Jonsson?
– Ja, vi hoppas kunna lösa det med Hjalmar i slutändan. Det skulle kännas väldigt, väldigt bra att få ett sådant tränarteam, med de riktlinjer vi har dragit. Då är jag säker på att vi kommer ta stora steg, säger Mats Gren.

Senare under torsdagen blev det klart att Hjalmar Jonsson blir tränare i akademin. 
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag vill känna om det här är något för mig. Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet. Jag hoppas kunna föra över det till spelarna, säger han till GP.

Hur ser din tränarerfarenhet ut?
– 
Jag höll på med detta på Island, som högst damlag och 15-16-åringar. Det här känns som ett kliv uppåt från den verksamheten; närmast A-lagsverksamhet. Jag hoppas kunna lära mig några knep.
– Man får tänka bort från sig själv. Nu handlar det om gruppen och att försöka se helheten.

När bestämde du dig för att testa detta?
– 
Det har funnits i mig ganska länge. För mig är det ganska naturligt, det är det här jag har velat prova på. Det är en rolig utmaning.

Vad har du för mål?
– 
Jag har inte satt upp några mål än. Vi får se om det är något för mig.
– Som det ser ut nu kommer jag behöva göra något annat också. Men det skall bli kul att jobba med detta nu, säger Hjalmar Jonsson om tjänsten som är på halvtid.

Redan i dag har IFK Göteborg ett antal U19-spelare med landslagsmeriter.
– Under kommande år är de väldigt intressanta, menar Mats Gren.

U17 kommer ledas av Eijlert Björkman (huvudtränare), Vladimir Majdandzic och Christian Djuvfelt.
– Vi har många som är födda 98-01 som nu står närmast på tur. Som är stora talanger, som har stor potential, men som vi måste se till tar det sista steget, säger Mats Gren.

Hur?
– Fler tränare ute på planen, hela upplägger med fler träningar, längre träningar. Och individuell utveckling på varje enskild spelare.

Det handlar om att komma brett här?
– Vi skall höja hela nivån. Sedan hoppas vi alltid att det är någon som skall ta det där klivet. Det tror vi också, när vi gör om det här, säger Gren.

Bland de största talangerna märks i nuläget August Erlingmark, Edvin Dahlqvist, Pontus Dahlberg och Måns Saebbö, Jake Weisbrod och Fonti Kanu.