Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitt först ut med nya "ligabollen"

IFK Göteborg och Helsingborg blir först med att testa den nya ligabollen som kommer att användas på alla matcher i Allsvenskan och Superettan från och med nästa år.

Efter en lång tids arbete och diskussioner så är projektet nu i hamn. I samarbete med leverantören Select har Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) tagit fram en gemensam officiell ligaboll, som kommer att användas i samtliga matcher i Allsvenskan och Superettan från och med säsongsstarten 2017.

Men redan i helgen gör den nya bollen premiär.

När IFK Göteborg och Helsingborg möts på Gamla Ullevi på söndag kommer ligabollen att testas för första gången. Även i Superettan-matchen mellan Ljungskile och AFC United på måndag kommer den att användas.

"Bra för våra ligors image"

Sef:s sportdirektör Stefan Lundin kommenterar saken i ett pressmeddelande från Sef.

– Det är väldigt bra för våra ligors image, men framför allt positivt ur ett sportsligt perspektiv att spela med en gemensam ligaboll. Det är extra kul att bollarna redan nu kan presenteras i samband med match hos två klubbar som redan har Select, säger Lundin.

Nytt med den gemensamma matchbollen är att den kommer vara limmad istället för handsydd, en så kallad "thermo bonding".

"Förväntansfulla"

Richard Kjell är försäljningschef på Select. Han hoppas att publiken kommer att uppskatta den nya bollen.

– Vi är stolta och glada över att vi från och med nästa säsong fått förtroendet att leverera den officiella matchbollen till Allsvenskan och Superettan. Att vi dessutom får möjlighet att visa upp vår officiella ligaboll på två matcher redan i år gör oss inte mindre förväntansfulla. Hoppas publiken och alla fotbollsintresserade känner likadant, säger Richard Kjell i Sef:s pressmeddelande.