Blåvitt föll tungt mot HJK

Flera chanser och stundtals stort spelövertag. Det hjälpte föga i Europa League-mötet med HJK. Blåvitt föll med 1-2 och har ett tuff utgångsläge inför returen i Helsingfors. – Jag är väldigt besviken på resultatet, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

|

Det var hemmalaget som inledde klart bäst på Gamla Ullevi när IFK Göteborg och HJK Helsingfors drabbade samman i den tredje kvalomgången av Europa League. Och redan efter tio minuter trodde nog hemmasupportrarna att det var målrassel. Sören Rieks, som än en gång fick chansen som släpande anfallare, avlossade ett tungt skott som såg ut att vara på väg in i mål. Men till publikens besvikelse smet bollen iställettätt utanför Thomas Dähnes vänstra stolpe.

– Första 15 minuterna är jag nöjd med, då var vi bra,sedan togHJK över, säger Jörgen Lennartsson.

I slutet av halvlekentog hemmalaget tillbaka initiativet i matchen och efter viss press var det än en gång nära att Sören Rieks hittade nätet. Haitam Aleesami tog sig runt på vänsterkanten och spelade in bollen till Tobias Hysén som petade fram bollentill Rieks. Men nästan fri med Dähne brände dansken läget - inget mål och 0-0 i paus.

– Det var ett bra läge där jag kans­ke borde ha gjort mål, säger målsumparen.

I den andra halvleken blev det ännu tyngre för Blåvitts nummer åtta. 29-åringen slog en passning rakt i gapet på Atomu Tanaka. HJK ställde om och efter samspel med Alfredo Morelos kunde japanen placera in 0–1.

– Jag försökte lägga tillbaka bollen till Seb, men så gick den några centimeter fel och de kunde ställa om och göra mål, tungt, säger Rieks.

Men Blåvitt skulle svara. Tobias Hysén drog iväg ett skott som blockades, bollen hamnade hosPatrik Karlsson Lagemyr som med en snabb passninghittade Emil Salomonsson. Högerbacken gjorde inget misstag utan tryckte in1–1 från nära håll.

Det skulle dock komma en ny kalldusch för hemmalaget. Och än en gång var det Alfredo Morelos som skulle ställa till det för det blåvita försvaret. Ensam mot fem hemmaspelare avlossade han ett vänsterskott som gick via stolpen och Alvbåges huvud in i mål.

– Någon millimeter mer åt andra hållet så hade den gått i huvudet och upp så hade jag kunnat ta returen. Vad ska jag säga? Vi släppte in två mål för mycket i dag, säger John Alvbåge.

IFK Göteborg försökte att hitta ett kvitteringsmål under slutdelen av matchen men utöver ett bra läge för Jakob Ankersen i den sista minuten skapades aldrig några riktigt heta målchanser.

Jörgen Lennartsson var ordentligt besviken efter slutsignalen.

–Vi hade chanser i matchen som vi inte utnyttjade.Vi gjorde också individuella misstag som gjorde att vi släppte in två mål. Det varinte bra,säger Jörgen Lennartsson.

Och med en 1-2-förlust i bagaget så ärutgångs­läget nu tufft inför returen.

– Det är inte slut, vi såg att det gick att skapa chanser på dem. Vi har fortfarande möjligheten även om det blir svårt, säger SörenRieks.