Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Blåvitt föll mot jumbon – anfallaren med självmål

De var nära att slå ut FC Köpenhamn ur Europa League-kvalet.
Sedan återvände IFK Göteborg till allsvenskan och förlorade mot jumbon Kalmar FF. Det blev 1–2 – bland annat efter ett självmål av Christian Kouakou.
– Fotboll är ett tufft spel ibland, säger tränaren Roland Nilsson.

3–0 mot bottenlaget Falkenbergs FF. Det blev seger i Roland Nilssons första allsvenska match som IFK Göteborg-tränare.

Under söndagen ställdes de blåvita mot ett nytt formsvagt lag – jumbon Kalmar FF. Inför matchen hade smålänningarna bara vunnit en av de 17 (!) senaste matcherna.

Tre nya poäng för IFK Göteborg därmed? Mycket talade för det efter att laget, förutom segern mot Falkenbergs FF, hade gjort en bra prestation och inte varit långtifrån att slå ut FC Köpenhamn ur Europa League-kvalet (1–2 till slut) i torsdags.

Men ... Det blev förlust. 1–2 igen. Tungt.

Kalmar FF:s ledningsmål kom i den 40:e matchminuten. Det var Christian Kouakou som gjorde det – IFK Göteborg-spelaren alltså. Han som fick chansen från start efter två raka matcher på bänken.

Sebastian Ring skickade in en hörna från höger, en helt ensam Kouakou skarvade den bakåt och in i det egna målet.

Fullträffen var hans första i den blåvita tröjan. Dessvärre för Kouakou och IFK Göteborgs var det alltså ett självmål. 0–1.

– Vi visste att vi skulle möta ett väldigt taggat lag som skulle jobba hårt – vilket de gjorde. De satte bra press på oss, vi hittade inte riktigt rätt. Och vi vågade inte riktigt. Efter 20 minuter började vi hitta lite mer rätt, samtidigt åkte vi på ett baklängesmål på en hörna en stund efter det. Det är klart att det tog väldigt hårt på gruppen. Det syntes på spelarna att de hängde med huvudena. Det blev jobbigt, säger tränaren Roland Nilsson.

Hur stöttar du Christian Kouakou efter hans självmål?

– Fotboll är ett tufft spel ibland. Ett misstag kan bli väldigt kostsamt. Det jag har sagt till Christian är att sådan händer, tyvärr. Då får man bara ta det och jobba vidare. Det finns ingen annan väg i det hela. Hade han kunna göra det annorlunda de han gjort det, men nu är det som det är och då får vi leva med det. Vi är ett lag.

Christian Kouakou själv avböjde intervjuer efter matchen. Lagkamraten Tobias Sana konstaterade:

– Vi förlorade inte på grund av hans självmål. Jag lägger ingen skuld på honom. Det är inte så att han ville göra självmål. Det är samma sak som att jag inte vill bränna straffar. Jag behöver inte stötta honom. Jag säger bara att vi står bakom honom. Vi vinner som ett lag, vi förlorar som ett lag – så enkelt är det. Jag vill inte han ska gå hem och fundera på någonting. Vi är där vi är nu, vi måste göra saker och ting tillsammans. Han ville rensa bollen, men den gick in. Det är inget vi ska anklaga honom för.

Bara två poäng ifrån nedflyttningsplats

IFK Göteborg försökte skruva på saker och ting till den andra halvleken. Och därmed hitta mer fart. Tobias Sana hade ett fräsande vänsterskott som Ole Söderberg tvingades sträcka ut på. Offensiv kraft i Alexander Farnerud och Hosam Aiesh byttes in kort efter det.

Det gav inte önskvärd effekt. I matchminut 65 gjorde Kalmar FF 0–2.

IFK Göteborg slarvade, Isak Magnusson kontrade. Yttern drev mot mål – helt utan press från den blåvita försvaret. Till slut var han så nära att han kunde dra i väg ett skott. Det ven in bakom Giannis Anestis. 0–2, alltså.

IFK Göteborg reducerade sent till 1–2 genom Pontus Wernbloom, men det blev förlust. I och med det är laget ännu mer indraget i bottenstriden. Ner till Helsingborgs IF på nedflyttningsplats är avståndet bara två poäng.

Då har skåningarna spelat en match mindre ...

LÄS MER: Giorgi Kharaishvilis maximala skadeotur

LÄS MER: Alexander Jallow om det stora lyftet i IFK Göteborg

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Giannis Anestis – Emil Holm (Hosam Aiesh, 63), Mattias Bjärsmyr, André Calisir (Kristopher Da Graca, 46), Yahya Kalley – Tobias Sana, Jakob Johansson, August Erlingmark (Patrik Karlsson Lagemyr, 78), Alhassan Yusuf – Pontus Wernbloom, Christian Kouakou (Alexander Farnerud, 63)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.