Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitt får inte spela Europa League på Gamla Ullevi

30 juni inleder IFK Göteborg sitt kvalspel till Europa League. På Gamla Ullevi. Går Blåvitt – och för den delen senare även BK Häcken – vidare till gruppspel flyttas matcherna till stora Ullevi. Bravida Arena och Gamla Ullevi får inte godkänt av Uefa.

30 juni inleder IFK Göteborg sitt kvalspel till Europa League. På Gamla Ullevi. Går Blåvitt – och för den delen senare även BK Häcken – vidare till gruppspel flyttas matcherna till stora Ullevi. Bravida Arena och Gamla Ullevi får inte godkänt av Uefa.

Det europeiska fotbollförbundet, Uefa, klassar Gamla Ullevi och Bravida Arena som kategori 3-arenor. För att få arrangera en gruppspelsmatch i Europa League krävs att arenan är av minst kategori 4-klass.

– Gamla Ullevi är inte godkänt för Europa League-spel, då får vi spela på Ullevi. Det är som det är. Det går inte att göra mycket åt. Det är Uefas regler som säger att Gamla Ullevi av någon anledning inte är godkänd för Europaspel, kommenterar IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Saker som fäller avgörande är bland annat total publikkapacitet, antal vip-platser och parkeringsmöjligheter.

– När jag var i Elfsborg gick vi till Europa League. Då spelade vi gruppspel på Borås Arena. Vad saknar Gamla Ullevi som Elfsborgs arena har? undrar Jörgen Lennartsson.

Klubbens ordförande Frank Andersson:

– Det har gått att spela bra fotboll på Ullevi förr. Är det så är det bara att rätta sig efter.

Marcus Jodin är marknadschef i BK Häcken.

– Vi är inställda på att vi inte kommer spela ett eventuellt gruppspel på Bravida Arena. Om vi tar oss till ett gruppspel ställs vi förmodligen mot en del intressanta lag och vill kunna ta emot fler besökare än vi kan på Bravida Arena.

Gamla Ullevi invigdes 2009 och har en kapacitet på cirka 17 500 åskådare. Anders Albertsson är evenemangsansvarig på Got Event, som driver arenan.

– Regler är regler. På sikt får vi fundera på om det finns en möjlighet att bygga bort detta. Det krävs i så fall en rejäl investering som inte ryms inom årets budget, säger han.

Jörgen Lennartsson igen:

– Om Gamla Ullevi inte duger till Europa League är det inte många arenor som duger. Då kan Helsingborg inte spela på Olympia heller.

– Möter vi ett lag som är så attraktivt att det behövs större publikkapacitet än Gamla Ullevi finns det en ekonomisk fördel att spela på Ullevi. Rent sportsligt känns det som att Gamla Ullevi är vår borg, vi är trygga och starka på hemmaplan, på det sättet är det bättre att spela där.