Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

Blåvitt en av fyra som ökar: "Jätteroligt"

IFK Göteborg är en av fyra allsvenska klubbar som ökar publiksnittet jämfört med i fjol. – I vårt fall handlar det väldigt mycket om Malmömatchen. Den höjer siffran markant, säger klubbdirektören Mats Palmgren.

Störst ökning i antalet åskådare räknat, när tre omgångar återstår av årets allsvenska, har Djurgårdens IF nått. Stockholmsklubben har gått från ett snitt på 13 392 till 16 687. Där bakom har Blåvitt, precis som AIK, ökat med drygt tusen åskådare per match och har med två hemmamatcher kvar (Östersund och Sundsvall) ett snitt på 12 958. 

– Det är fantastiskt bra att vi har ökat snittet. Det är uppenbart fler som har tittat på Blåvitt i år än förra året. Det är jag jäkligt nöjd med, säger Mats Palmgren. 

Premiären mot Malmö FF på Ullevi lockade 32 129 åskådare, vilket är allsvenskans tredje bästa siffra i år. 

Nio av 13 klubbar (nykomlingarna borträknade) tappar publik. Störst tapp noterar IFK Norrköping. 2015 års mästarklubb snittar 9 186 på sina hemmamatcher. 

– Totalt sett är det för många lag i allsvenskan som tappar. Positivt att vi inte är med bland dem. Vår ökning är jätterolig, men beror tyvärr mest på Malmömatchen. 

Aktuellt att köra fler Ullevimatcher i framtiden?

– Det kan det absolut vara. Det är väldigt få lag vi kan göra det med. Polisen är inte jätteintresserade av Stockholmsklubbarna, Elfsborg skulle möjligen  fungera, fast i princip är det bara Malmö som gäller, säger Mats Palmgren.

Lägst publiksnitt av alla allsvenska klubbar har BK Häcken med 3 067 åskådare. De tappar även i jämförelse med fjolåret. 

– Vi hade väl förväntat oss lite mer. Vi har en budget som är lite högre. Vi får helt enkelt fortsätta att jobba med våra siffror och aktiviteter för att få mer folk till våra matcher, säger klubbdirektören Dennis Andersson och lägger till:

– Vi ger inte upp detta på något sätt. Får vi den där säsongen där vi verkligen är med och nosar på guldet, så …

En delförklaring är den flyttade matchen mot Elfsborg som drog 1 893 nu jämfört med 5 916 i fjol. 

– När den fallerar helt och hållet har vi ett problem. Den matchen gör hela skillnaden. Det är väldigt tydligt, säger Dennis Andersson.