Blåvitt blev kvitt bortaspöket

Jakob Ankersen gjorde två mål på 13 minuter – och Elias Omarsson avgjorde definitivt för Blåvitt när bortaspöket äntligen besegrades. IFK Göteborg slog Sundsvall med 3–1.

|

IFK Göteborg – och Jakob Ankersen – fick en drömstart på matchen med två mål de första 13 minuterna:

Först klackade Tobias Hysén mycket elegant fram bollen till Elias Omarsson. Islänningen fumlade lite, men Jakob Ankersen snappade upp den och chippade kyligt in 1–0.

Sedan var det Mads Albaek som hittade dansken med en fin lyftning, och Ankersen tog snyggt ned bollen på bröstet innan han säkert placerade in 2–0.

Elias Omarsson hade sedan drömläge att sätta 3–0, men Tommy Naurin i Sundsvalls mål gjorde en osannolik räddning på hans friläge.

Istället kunde ”Giffarna” reducera genom Johan Eklund, som satte sin egen retur efter Alvbåges fina räddning. Målet borde dock inte ha godkänts, eftersom Eklund tydligt använde armen.

– Det kan ju en blind man se. Men sånt händer, säger John Alvbåge till Cmore.

Sundsvall tog över en stor del av bollinnehavet och fortsatte att skapa chanser i den andra halveken.

– Vi startar ju bra. Men jag har spelat här förut när vi lett med 2-0 och tappat, så man hade det lite i bakhuvudet. Så i pausen kändes det som att vi behövde skärpa oss i andra, och det gjorde vi. Sedan har vi spelare som Elias och Jakob och det är väl det som avgör., säger John Alvbåge till Cmore.

Han gjorde sin 300:e allsvenska match och visade att han fortfarande håller hög klass och stod för ett par viktiga räddningar. IFK Göteborg var inte heller ofarligt, bland annat tvingade Tommy Naurin till en kvalificerad räddning på sitt hårda skott.

Och i den 77:e minuten fick pigge islänningen Elias Mar Omarsson hela tre chanser på sig att sätta 3–1 från nära håll – och efter att de två första skotten täckts satte han fint det tredje intill stolpen till 3–1 för Blåvitt.

Under matchens slutskede hade båda lagen flera fina chanser, men målvakterna Naurin och Alvbåge höll tätt och såg till att slutresultatet blev 3–1.

– De skapade mycket och har många anfallsidéer. De spelar en fartfylld fotboll och har Silva och Eklund som är vassa där framme. De har många hot så på sätt och vis ska vi vara nöjda vid att de bara gör ett mål. Vi är glada att vi står här med tre poäng, säger Alvbåge.

Det var Blåvitts första seger på bortaplan efter sju raka försök utan vinst.

– Det har varit lite snack om det, så det är skönt att journalister får skriva om något annat den här gången, säger Alvbåge.