Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Blåvitt bildar bolag - "Ska ge ett positivt resultat"

IFK Göteborg är i slutfasen av ett bolagsbildande med Serneke och Eurotravel Sport. Syftet är att minska kostnaderna för akademin – och hitta nya intäkter ihop.

Sommaren 2015 invigdes inomhushallen Prioritet Serneke Arena. Under hösten flyttade IFK Göteborg in med delar av sin verksamhet. Ett fyraårigt hyresavtal skrevs.
2015 omsatte IFK Göteborg 148,9 miljoner kronor, men hade samtidigt kostnader på 142,4 miljoner. 2016 ökar IFK:s kostnader för Prioritet Serneke Arena, kopplat till högre nyttjandegrad.
– Det kostar att vara i bra lokaler. Det skall alltid värderas mot vad man får ut av det, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson.
– Jag tror att ur ett IFK-perspektiv måste vi föra en diskussion om att minska våra kostnader för Serneke Arena. Både rent ekonomiskt, men vi kan också minska med mindre utrymme. Vi har för mycket i dag. Vi orkar inte bära det på sikt.

Ur det resonemanget uppkom idén att starta ett bolag, där bolaget hyr lokalerna i Kviberg. IFK, i sin tur, hyr av bolaget.
– Bolaget kommer att ta hand om alla fotbollstimmar där ute, plus de delar av sporthallarna som finns kvar. Förutom det har skolan och idrotts- och föreningsförvaltningen lite tider, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Gren.

Planen är bland annat att skapa nya arrangemang och turneringar.
– Kanske även att föreningar kommer hit med hela sin ungdomsverksamhet en helg, utbildningar och övernattningsmöjligheter, säger Mats Gren.
– Timmarna som går in i bolaget blir mer än dubbelt så många jämfört med vad vi har haft nu. Vi i IFK ligger kvar på samma nivå; vår akademi och A-laget behöver en del.

Exakt vad bolagsbildanden skulle innebära för IFK Göteborgs ekonomi återstår att se.
– Vi lägger inget i ett bolag om vi inte tror att det skall ge ett positivt resultat, säger Mats Gren.

Kostnaden för föreningen blir sannolikt lägre?
– Ja. 

Ett annat skäl till att starta bolaget är att föreningar är skattebefriade och därmed inte får driva affärsverksamhet i föreningens namn.