Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvit språkresa för Tuomo

För att Tuomo Turunen ska få en startplats krävs mycket.…Inte bara på planen. …– Jag måste lära mig svenska, säger han.

Tuomo Turunen, 21, vill ta en plats i IFK:s mittförsvar. Han säger själv att den kanske viktigaste biten för att nå dit är att först ”komma in i gänget”.

– Fungerar det inte socialt och vid sidan av planen så spelar man inte bra fotboll. Jag måste trivas för att jag ska kunna lyckas. Jag vill alltid spela, i alla matcher. Men då är det viktigt att jag känner mig hemma.

Får använda kroppsspråket

Det finns några hinder. Flickvännen är kvar i Finland, liksom alla viktiga personliga ägodelar. Under den första tiden bor han på hotell mitt i stan, men det är tänkt att han ska flytta till en av IFK:s lägenheter nära Kamratgården i Delsjöområdet.

Språket är det kanske största bekymret just nu. Intervjun görs helt på engelska även om hälsningsfraserna är både svenska och finska. Det märks att Turunen känner sig begränsad. Även om både formuleringarna och uttalet är närmast felfria så säger han ibland mer med sitt kroppsspråk än med ord.

Gillar utmaningar

– Det är klart att det hade varit en fördel om jag talade svenska. Jag förstår nog det mesta av det som sägs, men jag vet att jag måste lära mig språket helt om allt ska fungera. Jag tror att det kommer att gå snabbt för mig. Jag börjar redan lära mig nya ord, och jag känner igen såna som vi lärde oss i skolan.

Direkt efter att han slutade gymnasiet blev han fotbollsproffs i lokala laget FC Honka, Helsingforsförorten Espoos mest populära klubb. Han har spelat som mittfältare, ytterback och i det centrala försvaret. Det är i den sistnämnda positionen som det är tänkt att han ska fylla platsen efter Mattias Bjärsmyr, som nyligen flyttade till Grekland.

– Jag vill spela med bollen. Jag vill ha bollen. Jag har bra blick för spelet och kan läsa de flesta situationerna. Om en motståndare ska slå en passning vet jag det oftast innan bollen ens kommer dit. Det är en fördel.

Fotbollsmässigt ser han inga hinder, utan snarare utmaningar. De individuella stegen han vill ta handlar om att bli ordinarie i nya laget och kanske konkurrera om en plats i Finlands A-landslag.

– Sen är det klart att jag siktar på att vinna svenska ligan redan i år.

En homogen trupp

Att byta arbets- och boplats är en omställning för vem som helst, men Turunen har god hjälp. Klubbens koordinator Gustav Hessfelt har bistått med de flesta praktiska bitarna medan sportchefen Håkan Mild, som värvade Turunen till IFK, noggrant kartlagt Turunens karaktär. Det är tydligt att Mild i sitt rekryteringsarbete strävat efter att skapa en homogen trupp. Exempelvis är alla spelarna från nordiska länder. Det underlättar troligtvis för att Turunen ska ”passa in”i spelargruppen och i omgivningen i övrigt.

– Det är viktigt, inte minst att spelarna själva bjuder till. Det hänger mycket på dem själva också. Vi jobbar mycket med att saker och ting ska fungera även utanför fotbollsplanen, säger Mild.

Turunen hoppas på en plats i den blåvita start- elvan mot Trelleborg i dag.

– Sen får jag ta och gå ut med några av killarna i laget, kanske se en biofilm? Det är viktigt att man kan umgås även när man inte spelar fotboll.