Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån/GP

Blåbär eller inte – i kväll jobbar vi med kulram

Ta en titt på siffrorna här intill. Sverige har – historiskt sett – varit extremt skickligt att göra många mål på svagare motstånd. Jag påstår inte att Luxemburg är en munsbit, men från och med andra halvlek jobbar vi med kulram, tack.

Pratade efter Janne Anderssons välbesökta presskonferens på Friends Arena i går eftermiddag med landslagschefen Lasse Richt om det faktum att Sverige redan har bokat boende i Ryssland. Alla kan inte ta en match i taget. Och tur är väl det. Boendet på mästerskap är viktigt, efter EM i Frankrike och tidigare ”missräkningar” klagades det på just det. Kommer resultaten saknar sängar och Wifi-kvalitet betydelse, åker vi ut i gruppspelet blir färgen på hotellfasaden en faktor.

Efter att ha följt uppladdningen inför kvällens högintressanta, direkt avgörande och utsålda VM-kval i Solna är känslan att inget har lämnats åt slumpen.

Det är en konst att kombinera avslappnade leenden med fokuserat inre; en speciell förmåga att ”slå på” vid rätt tillfälle.

På tisdag vet vi hur det gick. I kväll får vi en indikation. Sex svenska spelare är varningsbelastade och riskerar avstängning mot Nederländerna på tisdag. Även om det är fokus på Luxemburg har Janne Andersson med det i beräkningen. Han har det nu, han har det alltid. Han tar dessutom hänsyn till att alla fyra ytterbackar – Lustig, Krafth, Augustinsson och Olsson – i olika grad tvingats handskas med mindre skador under samlingen. Vardag, menar Andersson och jag tolkar honom som att både Augustinsson och Lustig spelar.

Innermittfältsparet är klurigare att lista ut. Sveriges främste på positionen, Albin Ekdal, har ont i ryggen och behövs sannerligen i Amsterdam på tisdag. Mot Vitryssland senast gick uppdraget till Sebastian Larsson och Jakob Johansson. Jag är rätt säker på att de får fortsatt förtroende.

Bered er på en högintressant VM-kvalkväll. Först två halvlekar Sverige, sedan fyra med Nederländerna och Frankrike. Kan Vitryssland och Bulgarien skrälla blir läget inför avslutningen delikat. Det kan också gå åt andra hållet. Kan Luxemburg verkligen besegra Sverige?

Skulle inte tro det. Ett rimligt resultat är … 4-0.

Apropå VM. Historien är viktig. Några av våra allra största fyller jämt i dagarna. Björn Nordqvist, som spelade tre raka VM-slutspel på 70-talet och länge var världens mest landslagsspelare (115 A) fyllde 75 under fredagen, Kennet Andersson, VM-historiens främste svenske målskytt (fem) och bronshjälte i USA 1994, blev 50 år i går och i dag blir Ralf Edström, som blev av med målrekordet (fyra baljor i Västtyskland 1974) av Andersson, folkpensionär. Jag kan dock meddela att ”Raffe” inte har några som helst planer på att sluta jobba som sponsorjägare för Svenska handikappidrottsförbundet.

Både Nordqvist och Edström vann för övrigt holländska ligan med PSV under 70-talet. Hatten av och tack för allt.

Påstod i gårdagens krönika att Marc Girardelli är Luxemburgs enda OS-medaljör. Tack Jalle Kjellsson för påminnelse om Josy Barthel, överraskande guldmedaljör över 1500 meter i Helsingfors 1952. Barthel, som avled 1992, namnger sedan 1993 för övrigt landets nationalstadion i fotboll.

Plus:
Det här blir en VM-kvalkväll att minnas. Säkra upp med dubbla skålar chips och en extra flaska Pommac.

Minus:
Jag hade gärna sett Albin Ekdal i laget. Både i kväll och på tisdag. Tror dessvärre inte att den önskan faller in.